Hlavní obsah

V tureckém městě, kde zadrželi šéfy prokurdské strany, vybuchla bomba

Ankara
Aktualizováno

Turecká policie v pátek brzy ráno zadržela dvojici vůdců a devět poslanců opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) v souvislosti s údajnou podporou terorismu. Šéfa strany Selahattina Demirtaşe zadrželi v jeho domě v jihotureckém Diarbakiru. Jen pár hodin poté vybuchla u místní policejní stanice bomba, uvedla agentura DPA.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Vůdci turecké prokurdské Lidové demokratické strany Selahattin Demirtaş a Figen Yüksekdagová na archivním snímku z června 2015

Článek

Policie provedla razii v ankarském domě Selahattina Demirtaşe a také v Diarbakiru na Kurdy obývaném jihovýchodě země, kde žije druhá vedoucí postava strany Figen Yüksekdagová. Stejně jako devítka dalších zákonodárců strany byli zadrženi kvůli tomu, že odmítli vypovídat v případech trestných činů spojených s údajnou propagací terorismu.

Jen pár hodin po zadržení Demirtaşe v Diarbakiru vybuchla před tamní policejní stanicí bomba. Podle upřesněných zpráv si exploze vyžádala osm obětí a sto zraněných.

Demirtaş již z dřívějška čelí obžalobě kvůli zmíněnému zločinu, neboť stejně jako řada dalších poslanců své strany údajně oslavoval kurdské separatisty ze zakázaných organizací, jako je Strana kurdských pracujících (PKK). Yüksekdagová byla za podobný čin odsouzena k deseti měsícům a její trest ve čtvrtek potvrdil nejvyšší soud.

Stíhání poslanců v Turecku umožnil zákon z letošního jara, který prosadila vládnoucí strana a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Západní země tento zákon kritizují, podle nich ohrožuje demokracii. Vláda ho však hájí jako součást svého boje proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám