Hlavní obsah

V Sýrii zemřelo při protestech za dva dny dvě stě lidí, dezertovalo 10 000 vojáků

Novinky,
Damašek

Asi dvě stě obětí si vyžádaly pondělní a úterní střety mezi demonstranty a syrskými vojáky a policisty, uvedla ve středu BBC. Podle dvou nezávislých skupin zemřelo jen v úterý 84 osob. V Homsu střelba doslova přesekla vejpůl chlapce. Tragédii zachytila kamera. Podle západních špionážních služeb už dezertovalo na deset tisíc vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v syrském HomsuVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí zemřelo při střetech 110 lidí. Je mezi nimi asi sedmdesát vojáků, kteří se pokusili dezertovat. [celá zpráva]

Ze syrské armády dezertovalo podle západních špionážních služeb už 10 000 vojáků, mnohdy dokonce celé jednotky, napsal izraelský list Ha´arec. Polovina povolaných neuposlechla rozkazu.

O deseti tisících dezertérů hovořil i velitel syrské opoziční armády, která se cvičí v Turecku. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Protest v Damašku

Nejtvrdší boje probíhají na severu země v provincii Idlíb, kde v úterý zemřelo dalších 34 osob. V horách Zavíja padlo 25 osob. Čtrnáct lidí zahynulo v Homsu. Je mezi nimi i zmíněný čtrnáctiletý chlapec, kterého přepůlila dávka z automatické zbraně.

Foto: Reuters

Protest v Damašku

Čísla jsou považována za střízlivá, příslušník jiné skupiny aktivistů Wissam Taríf řekl BBC, že jen v úterý mají z nemocnic informace o 269 mrtvých. Většinou šlo o dezertéry, ale mezi padlými je i 93 vládních vojáků.

Syrská opozice kvůli poslednímu násilí naléhala na svolání krizové schůzky Rady bezpečnosti.

Foto: Reuters

Protest v Damašku

Podle OSN počet obětí násilí od března překročil 5000. [celá zpráva]

Sýrie dále tvrdě potlačuje vzbouřence a odpůrce režimu, které označuje za gangstery a teroristy. V tomto týdnu přitom souhlasila s tím, že situaci v zemi budou moci monitorovat pozorovatelé Ligy arabských států, což odmítala, i když jinak plán ligy na ukončení násilí přijala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám