Hlavní obsah

V Sýrii vrcholí boj proti Islámskému státu, Rusové na něj pálili z ponorky

Moskva/Damašek
Aktualizováno

Ruská armáda pokračuje v ostřelování pozic Islámského státu (IS) ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur, aby podpořila ofenzívu syrských vládních sil. V úterý Rusové útočili z ponorky ve Středozemním moři. Moskva také chystá další konferenci, na níž by o možnostech ukončení konfliktu a poválečného uspořádání mělo jednat přes 30 syrských organizací. Opozice se ale nezúčastní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko vypálilo z ponorky střely na pozice IS v SýriiVideo: AP

 
Článek

Ruská ponorka Velikij Novgorod vypálila na pozice IS tři střely s plochou dráhou letu Kalibr. Podle ruského velení byla zničena velitelská stanoviště IS i muniční sklad při hranici s Irákem.

Islámský stát po pádu své dosavadní bašty Rakky soustředil své síly na východě Sýrie. Ofenzívu syrské armády, jíž se už v září podařilo zajistit kontrolu nad příjezdovou silnicí do města Dajr az-Zaur, podporuje zejména ruské letectvo i bojovníci z Íránu.

Dajr az-Zaur je společně s Majádínem posledním významnějším městem, kde se IS drží.

Podle syrského provládního webu Al-Masdar ovládly provládní síly velkou část města Dajr az-Zaur. Rychlost postupu za poslední týden je podle zprávy výsledkem nasazení nejschopnějších jednotek na syrské i ruské straně.

Nálety a ostřelování města od minulého víkendu zesílily, informovala agentura Reuters, která upozornila na varování exilové organizace SOHR, podle níž v obléhaných oblastech uvízly stovky civilistů. „Situace je katastrofální, pod troskami zůstaly celé rodiny, a ti, kdo unikli, se nemají kam ukrýt,“ upozornil jeden místní kmenový vůdce. Svědci uvádějí, že před ostřelováním z provincie uprchly desítky tisíc civilistů.

Foto: , ČTK/AP

Syrská armáda v Dajr az-Zauru

Rusko chystá konferenci o míru

Rusko mezitím chystá další jednání o míru. Podle sdělení ruského ministerstva zahraničí se má kongres národního dialogu uskutečnit 18. listopadu. Pozvání na akci dostalo 33 syrských skupin včetně komise HNC sdružující oponenty režimu syrského prezidenta Bašára Asada, jehož Moskva podporuje. Opozice ale účast odmítla, uvedla agentura Reuters.

Současně z popudu Ruska pokračují rozhovory v kazašské Astaně, jichž se účastní i Írán a Turecko, přičemž USA, OSN a Jordánsko tam posílají pozorovatele.

Ve středu končí sedmé kolo jednání a další je naplánované na druhou polovinu prosince. Moskva vyzývá k tomu, aby syrské skupiny začaly jednat o budoucí ústavě, podle níž se budou konat parlamentní a prezidentské volby, informovala ČTK.

Foto: Reuters

Operace v Sýrii podporuje také ruské námořnictvo z lodí ve Středozemním moři.

V Astaně se jedná hlavně o technických a vojenských otázkách. O politických otázkách se většinou jedná pod záštitou Organizace spojených národů, která pořádá rozhovory v Ženevě. Jejich příští kolo je naplánováno na 28. listopad.

Letos v Sýrii zemřelo už 131 Rusů

Válka v Sýrii trvá od roku 2011 a Rusové se do ní zapojili o čtyři roky později. Pomohli tím odvrátit hrozící porážku autoritativního režimu Bašára Asada a zvrátit poměr sil na bojišti.

Rusko o vlastních ztrátách neinformuje, anebo jen sporadicky. Moskva oficiálně přiznává, že v Sýrii za letošek přišlo o život 16 jejích vojáků. Agentury Reuters ale na základě svědectví příbuzných a známých zjistila, že k tomu v bojích v Sýrii zahynulo nejméně 26 ruských žoldnéřů. Rusko ovšem popírá, že by v bojích žoldnéře využívalo.

Celkem ovšem podle Reuters letos v Sýrii zemřelo nejméně 131 ruských občanů. Agentura to uvedla poté, co se dostala k úmrtnímu listu vystavenému před měsícem ruským konzulátem v Damašku. Tento list měl pořadové číslo 131.

Kolik je mezi tolika zesnulými zabitých vojáků či žoldnéřů, není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám