Hlavní obsah

V Sýrii se šíří nemoci z kontaminované vody Eufratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ženeva

V syrských oblastech kontrolovaných opozicí vypukl břišní tyfus. Oznámila to v úterý v Ženevě Světová zdravotnická organizace (WHO). Příčinou jsou podle ní katastrofální hygienické podmínky.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrští uprchlíci

Článek

Ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur je zaregistrováno 2500 osob nakažených břišním tyfem. Hlavním symptomem tohoto onemocnění, které může být i smrtelné, je průjem. Léčí se antibiotiky.

"Nemají tam dostatek energetických zdrojů na pohánění vodních pump, takže lidé pijí vodu z Eufratu, která je kontaminovaná zřejmě kanalizací," sdělila agentuře Reuters Elisabeth Hoffová z WHO.

Z nečisté vody se šíří mezi lidmi v provinciích Halab a Idlib žloutenka typu A, další případy jsou i v přeplněných útulcích zřízených pro lidi bez domova v Damašku.

Asi 14 000 případů parazitického onemocnění leishmaniózy je hlášeno ze severovýchodní provincie Hasaká. "To je velmi mnoho a šíří se to, jak se lidé přemísťují. Do Tartúsu nemoc zavlekli lidé z Halabu," řekla Hoffová.

Čtyři milióny lidí na útěku

Konflikt trvá dva roky a vyžádal si na 70 000 mrtvých. Přes 850 000 lidí podle OSN uprchlo za hranice, další tři milióny jsou na útěku na území Sýrie. Země má 21 miliónů obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii zabili íránského generála

Vysokého íránského činitele zabili cestou z Damašku do Bejrútu, uvedl list New York Times. Podle některých zpráv zřejmě šlo o bývalého generála Íránských...

Za dva dny unesli v Sýrii tři sta lidí

Více než tři stovky civilistů, včetně žen a dětí, unesly znesvářené ozbrojené skupiny na severozápadě Sýrie. Podle nevládní Syrské organizace pro lidská práva...

Výběr článků

Načítám