Hlavní obsah

V Sýrii opět nasadili plyn, letectvo zaútočilo na vzbouřence

Damašek

Syrské vládní síly podle záchranářů opět nasadily plyn. Po úderu vrtulníků bylo u města Sarmín cítit bělidlo, což naznačuje použití chlóru, napsal ve čtvrtek list New York Times. Syrské letectvo také bombardovalo hornatou oblast u hranic s Libanonem a umožnilo šíitskému Hizballáhu podporujícímu prezidenta Bašára Asada obsadit příhraniční území.

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Místo údajného chemického útoku v syrském Sarminu

Článek

Obyvatele varoval hluk startujících vrtulníků z nedalekého letiště v provincii Idlíb. Po útoku lidé cítili pach bělidla a dusili se. Jeden z postižených, dvaadvacetiletý Abd Muín, si stěžoval, že i čerstvý vzduch mu „spaloval plíce“. Mnozí obyvatelé proto zamířili do nejbližší nemocnice.

Foto: Abed Kontar, Reuters

Mladíci s plynovými maskami ve vsi Kansafra v provincii Idlíb

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle postižených i záchranářů, kteří ale neuvedli datum akce, šlo opět o improvizované barelové bomby, sudy naplněné velkým množstvím výbušnin, střepin a také chlórem.

„Lidé to poznají po zvuku,“ uvedl 29letý záchranář abú Marván z organizace civilní ochrany Bílé přilby. „Známe zvuk vrtulníku, který klesá níž a shazuje barel,“ dodal. Je si jist, že útočila vládní vojska: „Nikdo jiný kromě režimu nemá letadla.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nejmenovaný americký představitel k rostoucímu počtu použití chlóru jako bojového otravného plynu řekl: „Rada bezpečnosti musí dát najevo potřebu určit, kde je odpovědný za použití chlóru jako zbraně v Sýrii. Je to kriticky důležité pro to, aby se syrský lid dočkal spravedlnosti a byli pohnáni k zodpovědnosti ti, kdo opakovaně používají chemické zbraně v Sýrii.“ [celá zpráva]

Nálety u hranic

Při bombardování oblastí u hranic Sýrie a Libanonu zahynulo značné množství sunnitských radikálů. Uvedla to ve čtvrtek televize Hizballáhu Al-Manar. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh již v úterý oznámil, že jeho muži spolu se syrskými vojáky mají v plánu vytlačit rebely z této strategické pohraniční oblasti. Hnutí poté ohlásilo, že při útocích zabilo tři radikály z Fronty an-Nusra, včetně místního šéfa této organizace.

Fronta an-Nusra napojená na teroristickou síť Al-Káida působila v horách v oblasti Kalamún severně od hlavního města Damašku a podnikala útoky na syrské vojáky, na silnici spojující Damašek s Homsem a Hamá i na Hizballáh. Přes tuto oblast přicházeli bojovníci i zbraně.

Libanonští představitelé již dříve varovali Hizballáh, aby neútočil za hranicí Libanonu. To by podle nich mohlo tuto zemi, které v letech 1975 až 1990 zažívala občanskou válku, vtáhnout ještě více do konfliktu v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám