Hlavní obsah

V Sýrii jsou už 4000 ruských vojáků, tvrdí USA. Turecko chce pozemní ofenzívu

Washington/Ankara

Počet ruských vojáků v Sýrii se zdvojnásobil a nyní jsou jich v zemi 4000, uvedli podle agentury Reuters minulý týden američtí bezpečnostní představitelé a nezávislí experti. V době zahájení leteckých útoků 30. září jich tam byly dva tisíce. Islámský stát (IS) přesto nepřišel o větší území. Turecko proto požaduje nasazení pozemních sil.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Vzlet ruských strojů Su-25 ze základny v Sýrii

Článek

Počet ruských vojáků odhadli američtí experti na základě špionáže, informací od umírněné opozice i satelitních snímků a monitorování elektronické komunikace. Podle amerických informací už mají Rusové oběti, ale jejich počet není znám. Kreml jakékoli oběti bojů popírá, přiznal jen jednu sebevraždu.

K nasazení Rusko uvádí, že letectvo podniká nálety a instruktoři školí syrské vojáky v použití dodané techniky, přičemž poradci pomáhají s taktikou. Moskva popírá, že by se ruští vojáci zapojili nebo měli zapojit do pozemních bojů.

Reuters uvádí, že ruská letadla startují ze čtyř základen, ovšem raketomety a dělostřelecké baterie jsou mimo ně. „Mají hodně lidí mimo dráty,“ uvedl nejmenovaný americký představitel.

Americká diplomatka pro Evropu Victoira Nulandová řekla americkým zákonodárcům: „Rusko rozmisťuje v poli vlastní dělostřelectvo a další pozemní vybavení u Hamá a Homsu.“ Pohyb ruských vojáků po Sýrii mimo základny potvrzují i analýzy snímků, které si v zemi pořídili sami ruští vojáci.[celá zpráva]

Podle Nulandové přesunem zbraní do pole roste hrozba zapojení ruských vojáků do protiútoku.

Experti uvádějí, že navzdory masivním náletům zatím syrské vládní jednotky na zemi příliš nepostoupily – Syrská státní tisková agentura SANA sice v úterý uvedla, že postup pokračuje, ale nadále se bojuje u Damašku v oblasti Východní Ghúty, u Hamá, Homsu a výraznější je jen postup k Halabu.

Podle Turecka nálety Islámský stát nezničí

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v úterý řekl, že jen nálety nestačí na zničení Islámského státu: „Potřebujeme integrovanou strategii zahrnující nálety i pozemní jednotky. Pokud bude existovat koalice a velmi dobře navržená integrovaná strategie, je Turecko připraveno se (na akci) podílet.”

Dobrá strategie by se však podle Turecka nesměla omezit pouze na boj s IS. Jinak podle Davutoglua hrozí, že „mocenské vakuum” vzniklé po porážce jednoho radikálního hnutí okamžitě vyplní jiná skupina.

Ankara požaduje konec Asada

Davutoglu znovu vyzval také k vytvoření nárazníkového pásma na syrské straně společné hranice s Tureckem, což by ukončilo postup Kurdů, a ke svržení syrského prezidenta Bašára Asada: „Otázka není, jakým způsobem a jak dlouho bude moci Asad zůstat, otázka je, kdy a jak Asad odejde.”

Konečným řešením syrské krize by podle něj bylo, kdyby se do vlasti mohli vrátit uprchlíci. „Pokud ale Asad zůstane v Damašku, tak si nemyslím, že by se nějaký uprchlík vrátil,” dodal premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám