Hlavní obsah

V Sýrii bojují a umírají ruští žoldnéři, nedaří se to utajit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kromě příslušníků ruských ozbrojených sil v Sýrii bojují i ruští žoldnéři. Informovala o tom agentura Reuters. Na téma, o němž se v Rusku zpravidla nemluví, upozornil poslanec Michail Děgťarjov. Ten potvrdil, že jeho 38letý kamarád a asistent Sergej Morozov byl 9. března zabit u Palmýry při bojích s Islámským státem a zemřel během převozu do nemocnice.

Foto: Reuters

Věnce na hrobě žoldnéře Maxima Kolganova v Togliatti

Článek

„V posledních letech se vrátil ke svým kozáckým kořenům a přestěhoval se na Kubáň. Určitě nebyl voják, byl to jednoduchý kluk, rodinně založený, drobný podnikatel. Několik let jsem s ním nebyl ve styku. Vím, že odjel jako dobrovolník na Donbas, kde bojoval na straně povstalců,” řekl Děgťarjov o Morozovovi agentuře RIA Novosti.

O Morozovi i dalších Rusech válčících v Sýrii mluvil také bývalý ruský důstojník a dobrovolník z ukrajinského konfliktu s přezdívkou Kapa. Ten řekl agentuře Reuters, že se kamarádil s Morozovem, jakož i s dalšími Rusy, kteří bojovali na Ukrajině a pak se vydali do Sýrie.

Morozov byl podle něj po návratu do Ruska rozčarován místní politikou, na schůzi ultrapravicové strany LDPR ho nikdo neposlouchal. Odmítl nabídku zapojit se do výnosného podnikání a přidal se ke kamarádům bojujícím v Sýrii.

Podle Kapy se totiž ukázalo, že Syřani, nehledě na ruskou leteckou podporu, nejsou s to sami na zemi efektivně válčit. „Proto naši kluci posílili jejich jednotky,“ uvedl.

Informace o padlém žoldnéři vyvolala rozruch v ruských médiích, oficiálně totiž v Sýrii působí pouze ruské letectvo a malý počet příslušníků speciálních sil, avšak Moskva popírá nasazení svých jednotek do pozemních operací. Za verbování žoldnéřů hrozí podle ruských zákonů postih.

Kreml na žoldnéře nezapomíná

Morozov nebyl první padlý ruský žoldnéř. Už 3. února padl u Aleppa 38letý Maxim Kolganov. Oba působili v téže jednotce.

Kreml na ně nezapomněl. Medaili za statečnost i s potvrzením o vyznamenání za zásluhy o vlast, které podepsal ruský prezident Vladimir Putin, dostali podle Reuters pozůstalí po Morozovovi, stejně jako rodina Maxima Kolganova. Přinejmenším v jednom případě dostali pozůstalí od státu i odškodnění, v přepočtu asi 2,4 miliónu korun.

Stejně jako v dalších případech dostali pozůstalí také pokyn nešířit se o těchto úmrtích.

Foto: Reuters

Fotografie žoldnéře Maxima Kolganova na jeho hrobě v Togliatti

Podle Kapy jednotka, kde bojoval Morozov a Kolganov, ztratila čtyři muže včetně velitele, který padl ve stejném střetu jako Morozov. Jedním z padlých by mohl být i Sergej Chlupov, který padl v Sýrii 8. února, jak už dříve informovala agentura Reuters.

Agentura naznačila, že skupinu, z níž byli oba jmenovaní, by mohlo tvořit asi sto lidí.

Ruský chirurg, se kterým mluvil zpravodaj Reuters, uvedl, že na oddělení, kde pracuje, ošetřili šest nebo sedm zraněných Rusů, kteří se vrátili ze Sýrie, a nebyli příslušníky ruských ozbrojených sil. Podle něj však bude číslo několikrát vyšší, protože se zranění ošetřují i v jiných nemocnicích.

Péče v armádních nemocnicích

Významnou roli ruských žoldnéřů v pozemních operacích potvrdil agentuře Reuters tucet dalších anonymních zdrojů obeznámených se situací. Kreml, ministerstvo obrany a syrské úřady na otázky agentury neodpověděly.

Podle zdrojů Reuters žoldnéře verbují soukromé společnosti, do Sýrie se ale tito lidé dostávají na palubách vojenských letadel, a pokud jsou zraněni, ošetřují je s vojáky v armádních nemocnicích.

Morozov a Kolganov bojovali v „armádě” muže s pseudonymem Vagner. Ten údajně působil jako žoldnéř v Sýrii už v roce 2013, pak se zapojil do bojů na Donbasu a když se v září 2015 Rusko zapojilo do bojlů v Sýrii, vrátil se tam.

Už dříve se v ruském tisku objevily informace, že „Vagnerova jednotka“ má až 2500 mužů. Podle serveru Fontanka.ru se Vagner ve skutečnosti jmenuje Dmitrij Utkin a jeho soukromá armáda, která v Sýrii ztratila již desítky padlých, využívá k výcviku polygon Molkino na jihu Ruska. [celá zpráva]

Tam působí i speciální jednotky armádní rozvědky GRU, která má podle listu RBK Vagnerovu skupinu na starosti.

Náklady na roční nasazení žoldnéřské jednotky list odhadl v rozmezí 5,1 miliardy až 10,3 miliardy rublů (asi 1,9 až 3,9 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám