Hlavní obsah

V Saúdské Arábii zadrželi další členy královské rodiny, arabské trhy se propadají

Rijád

V Saúdské Arábii byly v rámci protikorupčního tažení zatčeny desítky dalších osob. Stejně jako v minulém případě jsou mezi nimi vysocí političtí představitelé a podnikatelé i lidé spojení s královskou rodinou, zejména se zesnulým korunním princem a ministrem obrany Sultánem bin Abdalem Azízem, uvedla agentura Reuters na zdroj z království.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Saúd před rijádskou bankou Al Rajhi Capital

Článek

Bin Abdal Azíz, který zemřel v roce 2011, byl bratrem současného korunního prince Muhammada Salmána, který má de facto v rukou moc.

Zatýkání začalo už minulý týden, v sobotu se objevila informace o zadržení 11 princů. Jsou obviněni z praní špinavých peněz, úplatkářství, vydírání a zneužívání veřejných pozic k soukromému obohacování. Mezi prvními zadrženými byl synovec současného panovníka princ Valíd bin Talál, který vede investiční firmu Kingdom Holding.

Zadrženi byli i Nasir bin Akíl Tajjar, který založil firmu Al Tayyar Travel, a Amr Dabbach, který založil společnost Red Sea International.

Konta byla zmrazena už 1700 lidem, ještě v úterý ráno se uvádělo jen 1200. Desítky jmen přibývají každou hodinu. Zmrazen byl majetek i vysokému členovi rodiny, princi Muhammadu bin Najífovi a jeho blízkým. Najíf byl korunním princem před současným Muhammadem bin Salmánem a zastával i post ministra vnitra.

Negativní dopad na trhy, ztratily miliardy

Mnoho občanů království čistku vítá jako vypořádání se se zloději, kteří kradli ze státních peněz. Americký prezident Donald Trump o zadržených řekl, že „svou zemi dojili mnoho let”. Na Západě ale zaznívá varování, že by mohlo jít o čistku a odstranění konkurentů a nejen o snahu zbavit se nepotismu a korupce. Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo Rijád, aby akce proti korupčníkům byla „spravedlivá a transparentní“.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Saúdové před bankou NCB Capital v Rijádu

Roste i strach z možného dopadu rozsáhlých zátahů. Investoři jsou neklidní, což se ukázalo na rijádské burze, která ve středu ohlásila další pokles. Index TASI se za půl hodiny propadl o procento, další index SASEIX klesl ze 6933 bodů opakovaně pod 6860, ještě více klesla hodnota akcií firem vlastněných zadrženými.

Otřásají se trhy ve všech v arabských zemích Perského zálivu kromě Ománu. Kromě čistek k tomu přispělo i vyostření napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Trhy v arabských zemích Perského zálivu ztratily za dva dny sedm miliard dolarů, nejhorší je propad v Dubaji, kde index DFM ztratil 1,9 bodu a pokles trvá šest dní. Největší ztráta co do rozsahu je v Kuvajtu, činí 3,37 miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Propad v Saúdské Arábii přišel ve středu navzdory tomu, že v úterý se podařilo ztrátu zastavit, neboť stát napumpoval do trhu peníze.

Muhammad bin Salmán se už v úterý snažil rozptýlit obavy, uvedl, že zatýkání se týká jednotlivců, kterým byla zmrazena konta, ale mezinárodní společnosti včetně těch, v nichž mají podíl vyšetřované osoby, se zásahu nemusejí obávat. Na moc dlouho to ale nepomohlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám