Hlavní obsah

V pásmu Gazy jsou drženi dva Izraelci

– Jeruzalém

Dva izraelští občani jsou zadržováni v palestinském pásmu Gazy, oznámily ve čtvrtek izraelské úřady. Přinejmenším jednoho z nich zadržují radikálové z hnutí Hamás. Mluvčí Hamásu to odmítl komentovat.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Bojovníci palestinského Hamásu

Článek

Osmadvacetiletý Izraelec etiopského původu Avraham Mengisto za nevyjasněných okolností přešel hranici pásma loni v září, necelé dva týdny po ukončení vojenské operace Ochranné ostří. Od té doby je nezvěstný.

Izraelci mají „věrohodné informace“, že ho zadržují „proti jeho vůli“ radikálové z Hamásu. „Izrael se obrátil na mezinárodní prostředníky, aby požádali o jeho okamžité propuštění a ověřili, že nestrádá,“ citovala agentura AP izraelskou stranu.

Mluvčí Hamásu to odmítl komentovat. „Nemáme o tom žádné informace. I kdyby to byla pravda, nemáme instrukce pro to, abychom o tom hovořili,“ prohlásil mluvčí Salah Bardawil.

Izrael se zřejmě rozhodl informace o nezvěstném zveřejnit poté, co se zpráva o zmizení Mengista rozšířila v komunitě etiopských přistěhovalců a Mengistův otec se rozhodl přerušit mlčení a v televizi zkritizoval vládu za nečinnost.

Související témata:

Foto: Ammar Awad, Reuters

Zasněžený Jeruzalém. Sněžení zasáhlo celou širší oblast Levanty.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojená složka Hamásu Brigády Izzudína Kásama při výcviku

Druhým pohřešovaným je arabský občan Izraele. Podrobnosti o něm Izraelci neposkytli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám