Hlavní obsah

V pásmu Gazy je téměř polovina lidí nezaměstnaných

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pásmu Gazy, které vstupuje do pátého roku pod izraelskou blokádou, zůstává téměř polovina lidí nezaměstnaných, oznámila Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA). Vzrostla pouze zaměstnanost ve veřejném sektoru, což znamená, že práci Palestincům nabízí téměř výlučně vládní radikální hnutí Hamás.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský voják na hranici

Článek

„Jestliže bylo cílem blokády oslabit Hamás, statistiky zaměstnanosti naznačují, že tato politika byla neúspěšná,“ citovala stanice BBC mluvčího UNRWA Chrise Gunnesse.

Na konci loňského roku dosahovala míra nezaměstnanosti v palestinské enklávě 45,2 procenta. To je sice méně oproti sklonku předchozího roku, kdy byla ještě o půl procentního bodu vyšší, nicméně oproti první polovině 2010 je to horší výsledek. „To jsou znepokojivá čísla a uprchlíci, kteří tvoří dvě třetiny z 1,5 miliónu obyvatel Gazy, byli postiženi nejvíce,“ poznamenal Gunness.

UNRWA dále upozornila na více než třetinový pokles reálných mezd.

Propad podle ní nejvíce postihl soukromníky. Oproti tomu veřejný sektor je jednou z mála oblastí, která ekonomicky sílila a vláda Hamásu mohla zaměstnávat desetitisíce lidí. Podle Gunesse přibral Hamás od roku 2007 o pětinu více „státních“ zaměstnanců.

Přetahovaná s Hamásem

Izrael zavedl blokádu pásma Gazy po únosu vojáka Gilada Šalita palestinskými radikály v roce 2006. O rok později ještě sankce zpřísnil, když enklávu ovládl radikální Hamás. Blokáda byla zmírněna vloni po mezinárodním tlaku v důsledku razie izraelských vojáků proti flotile s aktivisty a pomocí pro Gazu.

Blokádu důsledně dodržoval i Egypt, který s pásmem rovněž sdílí hranici. Nová egyptská vláda však po pádu prezidenta Husního Mubaraka hraniční přechod Rafah nedávno znovu otevřela, ovšem jen pro civilisty. [celá zpráva]

Izrael odmítá blokádu odvolat, nezřekne-li se Hamás násilí vůči němu a neuzná jeho právo na existenci. To Hamás odmítá, stejně jako donedávna dohodu s konkurenčním palestinským hnutím Fatah. V minulých týdnech byly však po dohodě znovu oživeny námluvy mezi oběma hnutími. [celá zpráva]

Rozhovory ale váznou. Zatím se Fatah a Hamás snaží marně domluvit na osobě, která by vedla budoucí vládu národní jednoty. Jednání pokračují v úterý v Káhiře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám