Hlavní obsah

V Libanonu sestřelili vojenskou helikoptéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Na jihu Libanonu byla ve čtvrtek zasažena vojenská helikoptéra. Pilotovi se s ní podařilo nouzově přistát, i když celá posádka byla zraněná a jeden z důstojníků padl. Útok se připisuje islámským radikálům. V místě útoku má silné pozice šíitské hnutí Hizballáh.

Foto: Jamal Saidi , Reuters

Libanonští vojáci hlíkující v ulicích

Článek

Vrtulník byl zasažen na jihu země, když letěl nad vesnicí Sejoud vzdálenou pouhých dvacet kilometrů od hranic s Izraelem.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast ale ovládá hnutí Hizballáh, které po ukončení letní války Libanonu s Izraelem v srpnu 2006 souhlasilo s tím, že v oblasti bude působit libanonská armáda a posílené mírové sbory OSN.

V Libanonu trvá už několik let politická krize, jejímž jádrem jsou spory mezi prosyrskými a prozápadními stranami. Po srpnovém atentátu na autobus v Tripolisu, kdy zahynulo 18 lidí včetně vojáků, vzrostly obavy, že by v zemi mohla propuknout občanská válka jako v sedmdesátých letech. V červenci se obavy objevily poprvé, když radikálové načas ovládli několik redakcí novin a televizních redakcí. Napětí pak zmírnilo zvolení prezidenta a ústupky Hizballáhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám