Hlavní obsah

V Jordánsku proběhlo zatýkání mezi politickými špičkami

Novinky, coe

V Jordánsku v sobotu proběhla vlna zatýkání ve vysokých politických kruzích. Zatčen byl mimo jiné bývalý poradce krále Abdulláha nebo člen královské rodiny. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Současký jordánský král Abdulláh II.

Článek

Mezi zatčenými je bývalý ministr financí Bassem Avadalláh či člen královské rodiny Šaríf Hasan Zaíd. Podle BBC bylo zatýkání prováděno z „bezpečnostních důvodů“. Washington Post uvedl, že zadrženo bylo kolem dvaceti osob kvůli ohrožení národní bezpečnosti.

Avadalláh je ekonom s americkým vzděláním, je blízký králi a měl silný vliv na jordánské ekonomické reformy.

Agentury upozorňují, že bývalý korunní princ Hamza, nejstarší syn někdejšího krále Husajna, nebyl zásahem nijak postižen. Armáda nicméně uvedla, že byl požádán, aby zanechal všech akcí, které by mohly ovlivnit bezpečnost a stabilitu země.

Jordánská princezna se stala pilotkou stíhačky

Koktejl

Zatýkání ve vysokých politických kruzích je podle BBC v Jordánsku neobvyklé. Server podotkl, že země disponuje mocnou zpravodajskou službou, která během pandemie koronaviru získala ještě větší vliv, což si vyžádalo kritiku ze strany ochránců lidských práv.

Jordánsko je klíčovým americkým partnerem na Blízkém východě. Jeho ozbrojené složky se účastnily amerických vojenských akcí proti Islámskému státu i bezpečnostních operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám