Hlavní obsah

V jordánském uprchlickém táboře Zaatarí mají díky Čechům i kadeřnictví

Novinky, Barbora Zpěváčková (Zaatarí)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaatarí

Uprchlický tábor Zaatarí na severu Jordánska připomíná spíše město. Žije tu přes 80 tisíc migrantů, většinou Syřanů. Hlavní ulice tábora má dokonce jméno - Champs Elysées. Za ostnatým drátem se nacházejí i obchody, kadeřnictví a nemocnice.

V uprchlickém táboře Zaatarí mají díky Česku i kadeřnictvíVideo: Barbora Zpěváčková (Zaatarí), Novinky

 
Článek

Česko letos na provoz tábora přispělo 45 milióny korun. V neděli na místo přijel premiér Bohuslav Sobotka, aby se podíval, jak peníze pomohly.

Asi po hodinové cestě z Ammánu z dálky vidíme nekonečnou řadu bílých stavebních buněk a stanů postavených v poušti. Stmívá se a prší. Podtrhuje to celou atmosféru místa, ve kterém se lidé museli naučit nějak žít. Lidé, které z jejich domovů vyhnala válka. Jejich země se sice nachází pouhých 11 kilometrů odsud, vrátit se tam ale nemohou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Utečenecký tábor Zátarí je domovem pro více než 80 tisíc uprchlíků.

Jen co vystoupíme z auta, začnou nám mávat děti. Nakrucují se před objektivy fotoaparátů a kamer, skáčou a pokřikují. „I love you, I love you,“ řve asi třináctiletý kluk.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Vzdělání uprchlíkům v táboře Zátarí zajišťuje celkem deset organizací. Mezi nimi například UNICEF, Norská rada pro uprchlíky (NRC), Finn Church Aid (Finsko) či Mercy Corps (USA), Mezinárodní záchranný výbor (IRC).

Spolu s premiérem se jdeme podívat do jedné části tábora, ve které se nacházejí různé „společenské místnosti“. Prohlížíme si prostory, ve kterých se vyučuje angličtina. Potom se přesouváme do provizorního kadeřnictví. Deset holičů zde stříhá své zákazníky.

„Tahle místnost se zařídila díky vaší pomoci. Díky vaší pomoci se ti muži mohou nechat ostříhat,“ vysvětluje premiérovi jeden z průvodců s tím, že i možnost pečovat o svůj vzhled je pro obyvatele tábora důležitá.

Chci se vrátit do Sýrie a žít tam šťastný život. Ale nemůžu žít v zemi, kde je smutek a utrpení.
syrský uprchlík

Přecházíme o kousek dál, kde už jsou ve třech řadách nastoupeny děti, aby delegaci z Evropy zazpívaly. Písně jsou rytmické a živé, přesto ne veselé. Z dětských očí lze vyčíst smutek, strach, obavy.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Děti v uprchlickém táboře Zátarí v Jordánsku

Vedle zpívajících dětí visí na zdi obrázky s rozbombardovanými městy a plačícím obličejem. „Zpívaly o tom, jak jsou vděční Jordáncům za pomoc. Taky o kráse Sýrie a jak se jim stýská po domově,“ vysvětlila po vystoupení tlumočnice.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Zátarí je největším uprchlickým táborem na Blízkém východě, v současnosti v něm žije asi 80 tisíc utečenců.

„Jsem tady už dva roky, učím děti hudební výchovu,“ vypráví muž, který s dětmi zpíval a dirigoval je. Na otázku, zda chce emigrovat do Evropy, odpovídá, že bude rád kdekoliv, kde bude mír. „Chci se vrátit do Sýrie a žít tam šťastný život. Ale nemůžu žít v zemi, kde je smutek a utrpení.“

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Utečenecký tábor Zátarí v Jordánsku se nachází jedenáct kilometrů od syrských hranic.

Když už za tmy odcházíme po rozblácené cestě, potkáme ještě pár dětí. Chodí v tom blátě bosé a u toho kouří...

Sobotka: Kdo utíká před válkou, zaslouží si pomoc

„Lidé prostě utíkají před válkou, snaží se zachránit svoje rodiny, svoje děti, holý život. Nemyslím si, že je možné zpochybňovat motivaci válečných uprchlíků,“ prohlásil po návštěvě tábora premiér. „Ti, kdo utíkají před válkou, si pomoc zaslouží,“ doplnil.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Zpestření všedních dní. Děti se nakrucovaly před objektivy fotoaparátů a kamer.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

V utečeneckém táboře Zátarí se nachází provizorní kadeřnictví.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Uprchlický tábor Zátarí byl otevřen v červenci roku 2012 v reakci na zvýšený počet uprchlíků ze Sýrie kvůli občanské válce, která vypukla v roce 2011.

Anketa

Souhlasíte s českou pomocí syrským válečným uprchlíkům v jordánském táboře Zaatarí?
Ano
79 %
Ne
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1684 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám