Hlavní obsah

V Jeruzalémě vznikne úřadovna pro jednoho českého diplomata

Praha

V izraelském Jeruzalémě vznikne v prvním pololetí příštího roku úřadovna českého velvyslanectví, které sídlí v Tel Avivu, uvedlo na svém webu ministerstvo zahraničí. V Jeruzalémě, kde má nyní ČR honorárního konzula, tak bude navíc působit jeden diplomat.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Pohled z Východního Jeruzaléma na mešitu Al-Aksá a Skalní dóm na Chrámové hoře

Článek

Nejde o zřízení nového zastupitelského úřadu, ale o služby pro občany ČR, zdůraznilo ministerstvo. Věc také podle něj nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě.

O chystaném úřadování jednoho českého diplomata v Jeruzalémě telefonicky mluvili ministři zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Gabi Aškenazi. Petříček to oznámil na Twitteru. „Chceme dál posilovat naše vztahy a přiblížit služby ministerstva zahraničí českým občanům, kterých jezdí do Izraele dvojnásobně více než před čtyřmi lety,” napsal.

Ministerstvo uvedlo, že českých turistů přijelo do Izraele loni více než dvojnásob proti roku 2016, kdy jich zemi navštívilo asi 17 tisíc.

Erdogan přiostřuje osmanské manýry. Jeruzalém je turecký, prohlásil

Blízký a Střední východ

Honorární konzulové, které má ČR v Izraeli ještě v Ejlatu a Haifě, podle ministerstva u titulu své funkce mohou pomáhat českým občanům v nouzi jen v omezeném režimu. Jde o čestnou a neplacenou funkci bez komplexních diplomatických pravomocí, například pro náhradní cestovní doklady tak nyní občané ČR musejí do Tel Avivu, uvedlo ministerstvo.

Po vzniku nové úřadovny by mohli žádat občané i v Jeruzalémě. „Nejde o zřízení nového zastupitelského úřadu,” vysvětluje ministerstvo.

Nepředjímáme výsledek mírového procesu

Přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman. Odpůrci přesunu tvrdí, že je třeba počkat, dokud se nevyřeší letitý konflikt mezi Izraelem a Palestinou, jehož součástí je i spor o status Jeruzaléma.

Palestinci zaútočili na izraelské vojáky. V den, kdy USA ruší konzulát pro palestinskou agendu

Blízký a Střední východ

Přestěhování ambasády a uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele by podle nich znamenalo porušení rezolucí OSN. Proti umístění ambasád do Jeruzaléma ostře protestují nejen Palestinci, ale i jejich spojenci z řad arabských zemí. Česko před dvěma lety v Jeruzalémě otevřelo Český dům.

„Zřízení této úřadovny nijak nesouvisí s probíhajícím mírovým procesem na Blízkém východě, nepředjímá jeho výsledky ani nijak nemění dlohodobou českou pozici v rámci tohoto procesu,” uvedlo ministerstvo zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám