Hlavní obsah

V jemenských mešitách zmasakrovali atentátníci Islámského státu přes sto lidí

– Saná • Aktualizováno

Na nejméně 126 stoupl počet obětí pátečních sebevražedných atentátů ve dvou mešitách v jemenském hlavním městě Saná. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdravotnické zdroje. Dalších 260 lidí bylo zraněno. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražední atentátníci zaútočili na dvě mešity v jemenském SanáVideo: Reuters

 
Článek

Počet obětí zatím není definitivní. AFP s odvoláním na jemenské ministerstvo zdravotnictví informovala o 142 zabitých a 351 zraněných. AP s odkazem na místní povstaleckou šíitskou televizní stanici uvádí 137 mrtvých a 345 zraněných.

První atentátník se odpálil v mešitě Badr v jižní části města. V okamžiku, kdy se z ní věřící snažili uprchnout, odpálil se další útočník u jejího vchodu. Další dva sebevrazi zaútočili na mešitu Hašúš na severu Saná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obě mešity byly v době pátečních modliteb plné.

„Hlavy, nohy a ruce mrtvých lidí byly rozeseté po podlaze mešity," řekl agentuře AP Muhammad Ansí, který se účastnil modlitby v mešitě Hašúš. "Krev tu teče jako řeka," dodal muž, kterého tlaková vlna odmrštila do vzdálenosti dvou metrů. Mnoho lidí podle něj zranily padající střepy z rozbitých okenních skel mešity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedné útoky v Jemenu si vyžádaly desítky obětíVideo: Reuters

Mezi oběťmi v  mešitě Bard je i její imám.

Mešity podle serveru BBC využívají převážně příznivci šíitských povstalců, kteří hlavní město před časem ovládli.

Podle BBC místní nemocnice urgentně žádala lidi, aby darovali krev.

Rozštěpená země

Útok přišel den po tvrdých střetech mezi silami prezidenta Abdara Hadího a jeho předchůdce Alího Abdalláha Sáliha v jižním přístavním městě Aden.

Následně ještě letouny šíitských povstalců bombardovaly prezidentský palác. Rebelové Hadího umístili do domácího vězení, ale on jim minulý měsíc utekl a vyhlásil dočasnou vládu své prezidentské rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám