Hlavní obsah

Iránci po sestřelení letadla demonstrovali proti lžím a ajatolláhovi

Teherán/Londýn

Íránské úřady v sobotu na hodinu zadržely britského velvyslance Roba Macairea pro podezření z podněcování protivládních protestů. Před univerzitami v Teheránu Íránci protestovali proti sestřelení ukrajinského dopravního letadla a kritizovali vedení za lži. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na britské ministerstvo zahraničí. Británie pak obvinila Teherán z porušení mezinárodního práva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v TeheránuVideo: Reuters

 
Článek

V Teheránu se v sobotu sešly stovky demonstrantů poté, co Írán přiznal, že nedopatřením sestřelil ukrajinské dopravní letadlo. V jeho troskách ve středu zahynulo 176 lidí.

Podle agentury Fars se studenti sešli před dvěma teheránskými univerzitami Šarif a Amir Kabir. Bylo jich asi tisíc, skandovali hesla proti vedení země a trhali obrázky bývalého velitele elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního, který byl 3. ledna zabit při cíleném americkém leteckém útoku v Bagdádu.

Studenti podle BBC vyzývali k potrestání lidí, kteří sestřelili letadlo i těch, kteří to zpočátku tajili. Mimo jiné skandovali „smrt lhářům“ a „nejvyšší veliteli odstup“, což byl útok na duchovního vůdce země, ajatolláha Alího Chameního, který stojí i v čele ozbrojených sil.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Tryzna za oběti v sestřeleném letadle před teheránskou univerzitou Amir Kabir

Agentura Fars dodala, že policie rozehnala lidi blokující provoz.

Kritika se objevila i na sociálních sítích, kde jeden člověk podle BBC napsal: „Nikdy neodpustím úřadům naší země a lidem, kteří byli na místě a lhali.“

Zadržení velvyslance odsoudil Londýn

Britský ambasador byl během protestních akcí zatčen před jednou z teheránských univerzit. Po více než hodině zadržování byl opět propuštěn.

„Zatčení našeho velvyslance v Teheránu bez důvodu a bez vysvětlení je hrubým porušením mezinárodního práva,” uvedl v reakci britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Íránská vláda stojí na křižovatce. Může pokračovat ve své cestě a stát se politicky a ekonomicky izolovaným vyvrhelem, nebo může přijmout kroky ke zmírnění napětí a diplomacii.”

Za zničení ukrajinského civilního letadla přijaly odpovědnost íránské revoluční gardy, které uvedly, že letoun byl omylem pokládán za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu. Incident označil Írán za lidskou chybu a poukázal na to, že ke katastrofě přispělo zvýšené napětí v oblasti po vyhrocení vztahů se Spojenými státy. Až do soboty Teherán sestřelení letadla popíral.

Reklama

Výběr článků

Načítám