Hlavní obsah

V Iráku zadrželi verbířku sebevražedných atentátnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Iráku byla zatčena žena podezřelá z náboru 80 sebevražedných atentátnic. Irácká armáda v úterý zveřejnila videozáznam, na němž se Sámira Ahmad Džasímová, přezdívaná Matka věřících (arabsky Umm Muminín), přiznala.

Foto: Bassim Shati , Reuters

Irácké ženy míjí vchod do mešity, kde se odpálila sebevražedná atentátnice.

Článek

Ženu se podařilo zatknout 21. ledna díky informátorovi. Podle vojenského mluvčího byla napojena na militantní skupinu Ansar Sunna, která chce nastolit v Iráku islámské právo a islámský stát. Působí ve středním a severním Iráku.

Před kamerou byla Džasímová zahalená v černém muslimském oděvu. Popsala, jak získávala ženy k útokům. Ty, které přijaly její podmínky, odváděla do sadu, v němž byly připravovány na své poslání. Po absolvování této přípravy je pak vyzvedla a odvezla na místo činu. Přesvědčit ženy prý někdy trvalo i několik týdnů.

Džasímová se doznala, že byla součástí odbojové skupiny působící v provincii Dijála. Armáda se domnívá, že se jí podařilo získat 80 žen z Dijály a Bagdádu a že dovedla 28 žen k pumovým útokům v nejrůznějších částech Iráku.

Loni spáchalo sebevražedné útoky, nebo se o to pokusilo, 36 žen. V předchozím roce jenom osm. Letos jedna atentátnice v Bagdádu 4. ledna odpálila nálož mezi šíitskými poutníky z Íránu a zabila čtyři desítky lidí.

Americká armáda v minulosti upozornila, že se odboj bude stále častěji snažit přimět ke spolupráci ženy, jelikož jsou obecně méně kontrolovány a snadněji se dostanou s výbušninami k místu útoku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám