Hlavní obsah

V Iráku zadrželi nejtlustšího radikála Islámského státu

Irácká speciální jednotka zadržela druhého nejvyššího muftího Islámského státu Šífáa al Nímu v jeho úkrytu v Mosulu. Bezpečnostní síly ale musely vyřešit velmi komplikovaný logistický rébus. Jak dostat muftího, který váží 250 kilogramů, do vězení? Nakonec musel být naložen na nákladní vůz, uvedl server oe24.at.

Foto: Twitter @swiatwojenpl

Muftí IS Šífá al-Níma váží 250 kg, ozbrojenci ho tak při zatýkání museli naložit na návěs nákladního auta.

Článek

Šífá al Níma proslul svými nenávistnými projevy zaměřenými proti iráckým bezpečnostním silám a propagací teroristické organizace Islámský stát. Je odpovědný nejen za mnoho rozsudků smrti, ale také za ničení památek v Mosulu, píše server oe24.at.

Po zadržení ležel na posteli a vedle něj byl položen kulomet.

Foto: Twitter @swiatwojenpl

Muftí Islámského státu Šífá al Níma váží 250 kilo.

„Je považován za jednoho z vůdců teroristické skupiny a byl zodpovědný za vydání fatvy proti učencům a duchovním, která vedla k jejich vraždám,“ uvedla irácká policie.

Fatva je vyjádření učence k nějaké významné politické či celospolečenské události nebo odpověď na konkrétní dotaz žadatele. Na žádost státní moci může fatva z náboženského hlediska ospravedlňovat některé politické činy. V sunnitské větvi islámu je fatva vnímána spíše jako doporučení, v šíitské může být považována za závazný imperativ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám