Hlavní obsah

V Iráku vypálili tři sunnitské mešity

Novinky, ČTK, aš, swissinfo
BAGDÁD

Tři sunnitské mešity jižně od irácké metropole Bagdádu byly ve čtvrtek vypáleny. Uvedla to irácká policie s tím, že jde o odvetu za středeční atentát ve Zlaté mešitě ve městě Sámarra, po kterém se zřítily dva minarety této významné šíitské církevní stavby. Americká stanice CNN hovoří o celkem devíti napadených sunnitských mešitách.

Článek

Ve čtvrtek neidentifikovatelní útočníci napadli mešitu v Iskandaríji jižně od Bagdádu. Terčem útoku se stala i mešita al-Bášir u Mahavílu.

Už ve středu byla zničena jiní mešita v Iskandaríji. Při útocích, které byly jasnou odvetou za atentát v Sámaře [celá zpráva], byli zraněni věřící včetně žen a dětí.

Ve středu se terčem atentátu, který je připisován radikálním sunnitům napojeným na teroristickou síť al-Kajdá, se stala stejná mešita jako v únoru 2006. [celá zpráva] Tehdejší atentát, při němž byla stavba poškozena, stál na počátku sektářského násilí, které zachvátilo Irák. Nový útok odsoudili irácký premiér Núri Málikí i americký prezident George Bush.

Bezpečnostní opatření

Premiér Málikí vyhlásil okamžitě zákaz vycházení a do Sámarry vyslal iráckou brigádu. Na střechách Sámarry byli rozmístěni ostřelovači. Desetitisíce vojáků včetně amerických byli rozmístěni i v Bagdádu, kde byl vyhlášen zákaz vycházení. Velení amerických sil v Iráku uvedlo, že vyšle do ulic Bagdádu všechny dostupné posily s cílem zajistit v hlavním městě bezpečnost. "Chceme si být jisti, že se nezopakuje to, co se stalo v únoru 2006," uvedl mluvčí amerických sil v Iráku podplukovník Christopher Garver. 

Přesto se v bagdádské šíitské čtvrti Sadr sešly tisíce příznivců radikálního duchovního Muktady Sadra. Další protesty se konaly i v Nadžáfu a Basře. Manifestující odsuzovali nejen sektářský útok, ale také žádali odchod amerických sil a stanovení kalendáře jejich stažení.

Mešita v Sámaře je jedním z vůbec nejposvátnějších poutních míst šíitských muslimů. Byla vážně poškozena už při pumovém útoku v únoru 2006, který vyostřil násilí mezi iráckými sunnity a šíity, jež si vyžádalo desetitisíce obětí a posunulo Irák na pokraj občanské války.

Zadržovaní iráčtí policisté a vojáci popraveni

Odnož teroristické sítě Al-Kajdá v Iráku sdělila, že zabila 14 iráckých vojáků a policistů. Na svých internetových stránkách zveřejnila podle agentury Reuters videozáznam, na kterém maskovaní ozbrojenci střílejí klečící zajatce do hlavy. Rebelové v pondělí informovali o unesení 14 mužů a pohrozili, že je "popraví", pokud nebudou do tří dnů propuštěny všechny sunnitské ženy vězněné iráckými úřady. [celá zpráva]

V západoirácké provincii Anbár byl zabit americký voják, uvedla armáda USA. Počet mrtvých příslušníků americké armády tak od zahájení války v Iráku v roce 2003 dosáhl podle Pentagonu 3514. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že podle dostupných zdrojů přišlo za stejnou dobu o život také 150 Britů a 127 příslušníků dalších zahraničních sil v zemi. Zdroje dále hovoří o 4900 až 6375 mrtvých iráckých vojácích a 65 228 až 71 447 zabitých iráckých civilistech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám