Hlavní obsah

V Gaze zastřelili tři děti šéfa palestinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

V Gaze byly v pondělí ráno zastřeleny tři děti šéfa palestinských zpravodajských služeb hnutí Fatah Bahá Balúšího. Pří útoku neznámé ozbrojené skupiny byl zastřelen také jeden dospělý. Zřejmě šlo o vyřizování účtů mezi palestinskými hnutími Hamás a Fatah, Baluša před deseti lety napomohl k částečnému rozbití hnutí Hamás.

Článek

"Viděly jsme palbu přicházející z jednoho auta. Začaly jsme křičet a děti začaly utíkat," uvedla dvanáctiletá Fadva Nablsí, která byla před budovou školy se svým devítiletým bratrem. "Plakala jsem, protože se mi na půlhodiny ztratil bratr. Pak jsem ho našla, jak se schovává za obchodem s falafelem. Zkusila jsem najít otce, aby nás vzal domů."

Útočníci přijeli v autě do ulice Palestine, kde se nachází devět škol. V davu školáků přicházejících na vyučování začali střílet a sedm desítky zásahů dostal automobil vezoucí do školy syny Bahá Balúšiho. O život přišli tři chlapci ve věku od šesti do deseti let i řidič. Další dvě děti byly zraněny.

Balúša je věrným stoupencem hnutí Fatah i palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Před deseti lety byl hlavním vyšetřovatelem praktik Hamásu. V roce 1996 se jej snažil dostat pod kontrolu tehdejší nejvyšší palestinský představitel Jásir Arafat.

Mezi Hamásem, který nyní vede vládu, a Fatahem trvá silné napětí. Vzájemné útoky jsou časté. Po pondělní střelbě volal Fatah po odvetě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám