Hlavní obsah

V egyptské Hurghadě útočník pobodal šest turistů, zraněná Češka a dva mrtví

Káhira
Aktualizováno

Útočník s nožem v ruce v egyptském přímořském letovisku Hurghada u Rudého moře pobodal šest turistů. Dva zemřeli, zbylí čtyři jsou v nemocnici. Mezi zraněnými je i 36letá Češka. Žena není v ohrožení života, sdělila České televizi Veronika Kuchyňová Šmigolová, velvyslankyně ČR v Egyptě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel v egyptské Hurghadě, kde pobodali šest turistůVideo: Reuters

 
Článek

„Guvernér oblasti Rudého moře potvrdil, že mezi zraněnými je jedna Češka. Utrpěla zranění na noze, neměla by být v ohrožení života. Vysíláme za ní našeho diplomata, pan guvernér nám ale přislíbil, že s ní zprostředkuje telefonát ještě předtím, než se tam náš pracovník dostane,” uvedla velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Informace o útoku jsou velmi nepřehledné. Rozcházejí se nejen zprávy o místě ataku, ale také počtech a národnosti obětí.

První útok se měl odehrát na pláži hotelu Zahabia, kde měl muž zabít dvě turistky. Pak se měl dostat  na pláž hotelu Sunny Days El Palacio. Tamzaútočil na další turisty. Zdroj blízký vyšetřování uvedl, že si atentátník vybíral cizinky a útočil na obličej, krk a záda.

V hotelu Sunny Days El Palacio, kde se stal druhý útok, měly ubytované klienty české cestovní kanceláře Blue Style a Fischer. Obě svorně tvrdí, že jsou Češi v pořádku a nikomu se nic nestalo. CK Blue Style v tiskovém prohlášení uvedla, že se útok turistů z České republiky přímo nedotkl a všem 14 klientům, kteří se nacházeli v hotelu, Blue Style zajistila náhradní ubytování.

Podobně se vyjádřila i CK Fischer. „Momentálně jsme ve spojení s delegátkou, která jede přímo na místo a snažíme se zjistit maximum informací. Zatím totiž nelze říci, jaký byl motiv útoku. Žádného z našich klientů se incident naštěstí nedotkl, všichni jsou v pořádku,“ informoval Novinky mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Zraněná Češka byla podle posledních informací klientkou cestovní kanceláře Pantour.  "V tuto chvíli je v nepřetržité péči tamních lékařů. Naši delegáti jsou přítomni přímo v nemocnici a úzce spolupracují s místními autoritami," uvedla cestovní kancelář. "V případě, že bude kterýkoli z klientů chtít Egypt opustit, CK Pantour udělá maximum pro jejich co nejrychlejší bezplatné navrácení zpět do vlasti," ujistila cestovka.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ČTK informoval, že nyní je v Egyptě více než 3000 českých turistů, z toho v Hurghadě zhruba 700.

Motiv zůstává nejasný

Zatím nelze potvrdit, zda útok byl teroristický, nebo kriminální čin, uvedla česká velvyslankyně. „Objevily se informace, že šlo o nějaké spory v místní potápěčské škole,” uvedla  velvyslankyně.

Zprávy hovoří o tom, že mrtví turisté mají být německé národnosti, původní informace byla, že při útoku přišly o život dvě Ukrajinky. Mezi zraněnými jekromě Češky Ukrajinka, Ruska a Arménka.

Útočníka nakonec zpacifikovala ochranka a zadržela ho v kovovém vozíku na kufry. Muž byl zadržen a nyní ho egyptské bezpečnostní složky vyslýchají. Jeho motiv zatím není znám, sdělilo egyptské ministerstvo vnitra. Atentátník zřejmě na pláž hotelu Sunny Days El Palacio připlaval z nedaleké veřejné pláže.

Útoky nejsou výjimečné

Útoky radikálů v Egyptě nejsou nijak výjimečné. Například v dubnu 2006 během trojnásobném útoku v egyptském letovisku Dahab přišlo o život 20 lidí, mezi nimiž bylo i jedno dítě. V červnu 2006 při sérii útoků v letovisku Šarm aš-Šajch přišlo o život 68 lidí, většinou západních turistů. K útokům se tehdy přihlásily čtyři různé radikální skupiny.

V říjnu 2015 přišlo o život 224 lidí při pádu ruského airbusu A 321 v letovisku Šarm aš Šajch. Stroj se zřítil v poušti na Sinajském poloostrově. Z radarů se ztratil pouhých 23 minut po odletu z letoviska Šarm aš-Šajch. Egypt tehdy potvrdil, že to byl teroristický útok – bombu dal zřejmě do letadla letištní mechanik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám