Hlavní obsah

V Egyptě zabránili v odletu airbusu ruských aerolinek

Perm
Aktualizováno

Egyptská obsluha letiště v letovisku Hurghada u Rudého moře nenechala v noci odstartovat Airbus A321 ruské společnosti Uralskije avialinii. Důvodem byly technické problémy. Stroj nechala zablokovat, aby s ním nemohla posádka vzlétnout.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320 společnosti Uralskije avialinii

Článek

Na palubě stroje Airbus A321 společnosti Uralskije avialinii bylo 220 turistů, kteří mezitím museli opustit letadlo odtažené do hangáru k opravě.

Egypťané prý letadlo zablokovali letištní technikou, aby kapitánovi stroje zabránili vzlétnout. Tvrdí to ruské weby s odvoláním na cestující. Permské letiště mezitím změnilo čas příletu stroje z Hurghady z časného dopoledne na podvečer.

„Posádka byla připravena letět, ale Egypťané jí k tomu nedali povolení. Bojí se o nás více než naši (piloti). Náš kapitán nás po tři hodiny krmil pohádkami, že za 20 minut poletíme. Egypťané dokonce museli letadlo obklíčit auty, aby náš pilot se strojem nevzlétl,“ citoval permský server V kurse textovou zprávu od jedné z pasažérek, původně určenou její dceři.

Mluvčí společnosti podle agentury RIA Novosti uvedl: „Let Uralských avialinií číslo U6-3028 z Hurghady do Permu byl zadržen kvůli čekání na povolení ke vzletu od egyptského leteckého úřadu. Stroj je v dobrém stavu.“

Stroj by měl podle aerolinek odstartovat dopoledne.

Foto: s použitím Mapy.cz, Novinky

Oblast, pro niž bylo vydáno varování.

Aerolinky současně oznámily, že kvůli pádu téhož typu stroje jiné letecké společnosti Kogalymavia ruší přelety přes Sinajský poloostrov: „Všechny lety z Šarm aš-Šajchu povedou okolo Sinajského poloostrova v souladu s požadavky Evropské organizace pro bezpečnost letecké dopravy.“ Lety přes Sinaj už zrušily velké společnosti Air France, Lufthansa a Emirates.

Oblasti se už rok vyhýbá i český Travel Service, doporučením se hodlají řídit i ČSA, které ale teď do Egypta nelétají.

„Doporučení vydala Evropské agentura pro bezpečnost letectví (EASA) již v listopadu 2014. Všechny lety operované Travel Service z různých evropských měst směrem na východ jsou vedeny po jiných letových trasách, obvykle tuto oblast oblétáme z jihozápadu,” řekla Novinkám mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková.

„Nyní neprovozujeme žádné lety, které by žádaly přelet před uvedené území Egypta. Pokud by se ad hoc vyskytla potřeba nějaký takový let uskutečnit, řídili bychom se doporučením EASA a oblasti se vyhnuli,” uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Příčina pádu stroje, na jehož palubě zahynulo 224 lidí, zatím není známa, ale k sestřelu se přihlásil Islámský stát, i když podle expertů nemá prostředky k tomu, aby zasáhl tak vysoko letící letoun. Zatím se ale nevylučuje, že na palubě mohla vybuchnout bomba. Na Sinaji působí muslimští radikálové, kteří útočí na pozice egyptských bezpečnostních složek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám