Hlavní obsah

V Egyptě shromažďují peníze pro Gazu za účasti Schwarzenberga

ŠARM AŠ-ŠAJCH

V egyptském Šarm aš-Šajchu v pondělí začíná dárcovská konference, jejímž cílem je získat prostředky na obnovu pásma Gazy, které bylo zpustošeno během třítýdenních bojů mezi hnutím Hamás a Izraelem. Palestinci by mohli dostat až 3 miliardy dolarů. Českou republiku na konferenci, kde budou oznámeny konkrétní částky a jíž se účastní 75 delegací, reprezentuje ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Článek

Evropská unie předem slíbila, že letos poskytne Palestincům 436 miliónů eur (asi 12,2 miliardy korun), což v Egyptě oznámí. Se závazkem nové americké vlády poskytnout na obnovu Gazy až 900 miliónů dolarů přijela do Egypta na svou první blízkovýchodní cestu ve funkci ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Další peníze půjdou z arabských zemí, Saúdové už přislíbili poskytnout miliardu dolarů a očekává se, že částku ještě zvýší. Poskytované prostředky mají jít zčásti na humanitární pomoc a zčásti na obnovu infrastruktury v Gaze.

Během třítýdenní izraelské operace Lité olovo zahynulo na 1300 Palestinců včetně 412 dětí. Zničeno nebo poškozeno bylo 21 000 domů.

Clitonová klade podmínky, Peres varuje 

Hillary Clintonová ale poskytnutí peněz podmiňuje tím, jak Palestinci vyhoví podmínkám, které jim dal kvartet vyjednávačů z EU, OSN, USA a Ruska.

Izraelský prezident Šimon Peres v předvečer konference Evropany varoval před rizikem, že "teroristická organizace" Hamás zpronevěří finanční pomoc, kterou se chystají na konferenci vyčlenit pro pásmo Gazy. Podle Perese byly už v minulosti významné fondy uvolněné Evropany na rozvojovou pomoc Palestincům zpronevěřeny a zneužity k teroristickým účelům.

Izrael ani Hamás se konference neúčastní. Pro řešení situace je nutné otevřít hraniční přechody z Izraele do Gazy. To ovšem Izrael podmiňuje několika podmínkami včetně propuštění uneseného vojáka Gilada Šalíta. Bez toho nemůže příměří vstoupit v platnost. Nutná je ale také dohoda mezi Hamásem a umírněnějším Fatahem na vytvoření jednotné celopalestinské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám