Hlavní obsah

V čele íránských sil Kuds stanul zástupce zabitého Sulejmáního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Novým velitelem elitních jednotek Kuds íránských revolučních gard se stal brigádní generál Esmáíl Káaní, který byl dosud zástupcem generálmajora Kásima Sulejmáního, jenž byl zabit při americkém útoku v Bagdádu. Uvedla to agentura FARS.

Foto: ČTK/AP

Nový velitel sil Kuds Esmáíl Káaní.

Článek

„Po mučednické smrti slavného generála Kásima Sulejmáního jsem jmenoval velitelem sil Kuds brigádního generála Esmáíla Káaního,“ uvedl v prohlášení ajatolláh Alí Chameneí.

Káaního označil za jednoho z „nejvíce vyznamenávaných velitelů“ revolučních gard ve válce s Irákem vedené v letech 1980 až 1988.

Zabitý generál Sulejmání byl pro šíity James Bond, Rommel a Lady Gaga v jedné osobě

Blízký a Střední východ

Už před tím Chameneí sdělil, že by síly Kuds měly pokračovat v přístupu uznávaného velitele. Uvedl to ve vyjádření k mučednické smrti Sulejmáního, z něhož citovala agentura Tasním.

„Rozkazy pro síly zůstanou přesně stejné, jako byly během velení Sulejmáního,“ sdělil nejvyšší duchovní vůdce, když jmenoval Káaního do funkce. „Vyzývám všechny členy sil, aby spolupracovali s generálem Káaním,“ doplnil. Novému veliteli popřál úspěchy, uvedl server turecké televize A News.

Íránci vyšli do ulic. Velký národ pomstí hrozný americký zločin, hřímají vůdci

Blízký a Střední východ

O Káaního aktivitách je toho celkem málo známo, ale v červenci 2018 vyzýval k mezinárodní mobilizaci na podporu islámské revoluce, uvedlo americké Centrum pro boj s terorismem. Předtím také informoval o padlých členech sil Kuds v Jemenu, kde tyto síly pomáhaly vzbouřeným šíitským Húsíům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám