Hlavní obsah

V bojových oblastech v Sýrii vězí milión civilistů

New York

Více než 974 tisíc civilistů vězí nyní v bojových oblastech v Sýrii, oznámil koordinátor pomoci OSN v zemi Stephen O'Brien. Ještě před půl rokem boje bezprostředně ohrožovaly zhruba o 400 tisíc lidí méně, ale od té doby se boje rozšířily do dalších míst. Uvedl to v úterý server BBC.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Děti v polní ošetřovně na východě Aleppa

Článek

„Lidé jsou izolovaní, vyhladovělí, bombardovaní, je jim upírána lékařská péče a humanitární pomoc, aby byli silou donuceni podvolit se nebo utéct,“ upozornil O'Brien Radu bezpečnosti OSN.

Podle něj se k této taktice uchylují zejména síly věrné prezidentovi Bašáru Asadovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v Dúmě vytahují po náletu z trosek dívkuVideo: Reuters

Koordinátor OSN také upozornil na rozpory uvnitř Rady bezpečnosti, které zneužívají ti, kteří se dopouštějí válečných krutostí. „Ti, kteří pokračují v obléhání civilních oblastí, už vědí, že tato Rada je zjevně neschopná, anebo nechce prosadit svou vůli či se shodnout na tom, jak je zastaví,“ řekl O'Brien.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Muž v sutinách po bombardování v Idlíbu

Nové oblasti bojů, v nichž se ocitly další statisíce civilistů, jsou zejména předměstí hlavního města Damašku Džobar a Hadžar Aswad či zemědělský pás ve východní Ghútě.

O'Brien rovněž upozornil, že už neví, jak lze vyřešit problém civilistů v rozděleném Aleppu, kde pozice povstalců na východě vytrvale bombardují letectva Ruska a Sýrie. Podle O'Briena tam hrozí vyhlazení zhruba 275 000 lidí.

Související téma

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti, na kterém byly schváleny nové sankce vůči Íránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám