Hlavní obsah

V Bejrútu se utábořily tisíce protivládních demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Tisícovky převážně mladých demonstrantů strávily noc na sobotu v centru Bejrútu ve stanech nebo pod širým nebem. Vyjádřili podle agentury AFP odhodlání zde zůstat a v klidu demonstrovat, dokud libanonská vláda neodstoupí.

Článek

"Siniuro, loupežníku, vypadni i se svou zlodějskou vládou," skandovali v sobotu ráno, stejně jako v pátek, účastníci protestu pod okny premiéra Fuáda Siniury. Pro časově neomezený protest vsedě se podle organizátorů demonstrací rozhodlo na 5000 lidí.

Libanonské deníky uvádějí, že Libanon v důsledku demonstrací nyní čelí jedné z nejtěžších zkoušek mnoha posledních let. Za projev demokracie v zemi označily skutečnost, že opozice demonstrovala bez násilí a že proti protestujícím nezasáhly vládní síly, které se spokojily se zablokováním přístupů do úřadů.

Na výzvu opozičních prosyrských sil se v pátek v centru Bejrútu sešlo podle policejních odhadů nejméně 800 000 lidí, kteří bouřlivě, ale pokojně žádali odstoupení prozápadní vlády. Ohlušující zvukovou kulisu tvořily revoluční písně radikálního šíítského hnutí Hizballáh, které k demonstraci vyzvalo a bylo jejím hlavním pořadatelem. Akci podpořilo i šíitské hnutí Amal, ale také Svobodné vlastenecké hnutí křesťanského generála Michela Aúna spolu s dalšími prosyrskými stranami.

Premiér Siniura: neodstoupíme

Premiér Siniura v pátek stejně jako v uplynulých dnech zdůraznil, že jeho kabinet nehodlá pod tlakem ulice odstoupit; v noci na pátek v televizním projevu varoval, že nezávislost Libanonu a jeho demokratický systém jsou ohroženy. Podobné obavy vyjádřil i americký velvyslanec při OSN John Bolton, který označil demonstraci za "součást snah o převrat inspirovaných z Íránu a ze Sýrie".

Právě z provádění americké politiky v zemi a celé oblasti obviňuje opozice libanonského premiéra. Většina hesel skandovaných při protestu odsuzovala politiku USA na Blízkém východě a skutečnost, že Siniura podle účastníků zastupuje americké zájmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Spojené státy se obávají převratu v Libanonu

Spojené státy uvedly, že mají stále více důkazů o tom, že libanonské radikální hnutí Hizballáh společně se Sýrií a Íránem plánuje svrhnout libanonskou vládu....

Výběr článků

Načítám