Hlavní obsah

V Bejrútu proti vládě demonstrovalo na 800 000 lidí

BEJRÚT

Na výzvu opozičních prosyrských sil se v pátek v centru Bejrútu sešlo podle policejních odhadů nejméně 800 000 lidí, kteří požadovali odstoupení nynější vlády premiéra Fuáda Siniury. Podle pořadatelů demonstrace bylo účastníků více než milion. Demonstrace probíhala do večerních hodin pokojně.

Článek

Zájem na klidném průběhu akce vyjádřily již před jejím začátkem obě strany. Vládní úřady přijaly mimořádná bezpečnostní opatření především k zajištění vládních budov před případnými útoky a do stavu maximální pohotovosti uvedly policii i armádu.

Představitelé provládních stran a hnutí vyzvali své stoupence, aby zůstali doma a neorganizovali žádné protidemonstrace.

Ale i organizátoři zdůraznili, že si nepřejí nepokoje a vyslali do dějiště protestu stovky příslušníků vlastních pořádkových sil. Zjevně doufají, že demonstrace sama o sobě vytvoří dostatečný tlak na vládu, aby ji ještě více paralyzovala a nakonec přiměla k rezignaci.

Ve zcela zaplněném centru Bejrútu vlál nespočet libanonských vlajek a účastníci provolávali protivládní hesla.

Akci podpořilo i šíitské hnutí Amal, ale také Svobodné vlastenecké hnutí křesťanského generála Michela Aúna spolu s dalšími prosyrskými stranami.

Siniura odstoupit nehodlá

Premiér Siniura v uplynulých dnech opakovaně ujistil, že jeho kabinet nehodlá pod tlakem ulice odstoupit, a v noci na pondělí v televizním projevu varoval, že nezávislost Libanonu a jeho demokratický systém jsou ohroženy.

Obavy však vzbuzuje skutečnost, že demonstrace byla vyhlášena jako neomezená, již v pátek má přejít v protest v sedě a část demonstrantů se chystá zůstat na ústředním náměstí dlouhodobě ve stanech.

Organizátoři podle agentury Reuters také chtějí zablokovat přístupové cesty k vládní čtvrti.

Hizballáh chce větší podíl na moci

Spor mezi stoupenci a odpůrci Sýrie se vyhrotil po letní válce Hizballáhu s Izraelem. Hizballáh si získal velkou podporu  [celá zpráva] a chtěl vytvořit vládu národní jednoty, v níž by hrál větší roli. Protože jednání selhala, z vlády odešlo pět šíitských ministrů ze stran Hizballáh a Amál.

Opustil ji i jeden křesťanský ministr. Situaci vyostřil atentát na protisyrského křestaňského politika Pierre Džamaíla. [celá zpráva]

Po odchodu šíitských ministr Hizballáh tvrdí, že vláda není legální, protože z ústavy plyne, že v libanonské vládě budou zastoupeny všechny skupiny obyvatelstva, což po demisi šíitů splněno není, stále ale má dvoutřetinovou většinu nutnou k rozhodování.

Konflikt je podle Libanonců střetem šíitů a sunnitů o podobu vlády, zda bude demokratická nebo půjde o teokracii s diktátem šíitských duchovních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám