Hlavní obsah

V Aleppu pokračují boje, došlo k zásahu největší nemocnice

Damašek

Ruská a syrská letadla během soboty pokračovala v útocích na povstalecké pozice v syrském městě Aleppo. Oznámili to povstalci i syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR). Jedna z nevládních organizací sdělila, že nejméně dvě barelové bomby dopadly na tamní největší nemocnici. Útoky proti Aleppu označil již dříve generální tajemník OSN za barbarské.

Foto: Reuters TV, Reuters

Trosky po náletech na Aleppo

Článek

Syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS) tvrdí, že na nemocnici M10, která byla bombardována už před třemi dny, dnes znovu dopadly dvě barelové bomby. O Aleppo se intenzivně bojuje od minulého čtvrtka a od té doby tam přišlo podle Světové zdravotnické organizace o život přes 330 lidí.

Syrská armáda v sobotu ohlásila další postup, ale povstalci to popřeli. „Po dalším neúspěšném pokusu o průlom silně bombardují staré město. Přišli o několik lidí a my se držíme,” řekl abú Hamam z povstalecké skupiny Fajlak aš-Šám.

SOHR hlásí boje ve čtvrti Sulajmána Halabího a podle této organizace, která situaci monitoruje z Británie s pomocí svých informátorů, se o pozice obě strany přetahují.

Civilní obrana ohlásila, že při pátečních bojích přišlo o život 30 lidí a že byly použity zápalné a fosforové bomby, které způsobily požáry.

Slovní přestřelky mezi USA a Ruskem

USA tento týden pohrozily kvůli zintenzivnění syrské a ruské palby v Halabu ukončením spolupráce s Ruskem v Sýrii. [celá zpráva] Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner řekl, že tyto útoky znepřehledňují už tak dost chaotickou situaci.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru s BBC řekl, že USA nesplnily svůj slib a neoddělily Frontu dobytí Sýrie (bývalou An-Nusru napojenou na Al-Káidu) od umírněných skupin. Toner to ale označil za „absurdní” obvinění. Řekl, že naopak ruské vojenské operace nahánějí umírněné skupiny do náruče extremistů.

Jako příklad uvedl útok na humanitární konvoj v provincii Aleppo, který USA připisují Rusku. [celá zpráva] „Tyto umírněné opoziční síly se dostávají pod stále větší tlak režimu a jsou naháněny do náruče (extremistů), musejí s nimi bojovat bok po boku,” řekl Toner.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Lavrov dodal, že USA navzdory minulým slibům a závazkům „nejsou schopny nebo ochotny” oddělit radikály od umírněných. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám