Hlavní obsah

V Aleppu nastává soudný den, smyčka kolem vzbouřenců se stáhla

Aleppo/Damašek/Londýn/Moskva
Aktualizováno

Vzbouřenci v syrském Aleppu v pondělí opustili posledních šest čtvrtí, které drželi. Uvedl to ředitel organizace SOHR Ramí Abdal Rahmán krátce poté, co syrská armáda utáhla smyčku okolo enklávy ve východní části Aleppa, kterou drželi vzbouřenci. V pondělí se postupujícím vládním silám podařilo ovládnout dalších pět čtvrtí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci opustili poslední čtvrti v AleppuVideo: Reuters

 
Článek

Podle Ramího Abdal Rahmána se povstalci stáhli z posledních šesti čtvrtí, které drželi, a kontrolují už jen jedno drobné území. Už předtím varoval, že se dlouho neudrží.

Ředitel SOHR řekl AFP, že „oblasti pod kontrolou rebelů jsou velmi malé a mohou kdykoli padnout“. „Bitva o Aleppo vstoupila do poslední fáze,“ dodal.

„Situace je velmi kritická,“ potvrdil listu New York Times příslušník Syrské civilní obrany Ibrahim Hadž, „armáda zabrala velká území a my jsme nyní zmáčknuti.“

„Zhroucení je děsivé,“ řekl vysoký představitel islamistické skupiny Núr Zinkí Bassam Hadž Mustafa.

Podle pondělního sdělení syrské státní tiskové agentury SANA armáda ovládla čtvrti Šajch Saíd na jihu a Sálahín i Karam Daadaa na východě města i přilehlé čtvrti Karam Afandi a Šahadín. Vojáci postupovali do čtvrtí Kallasa, Bustan Kasr a Súk Hal.

Klíčový byl pád čtvrti Šajch Saíd, kde byl jediný mlýn a sklad zrní.

Rusko oznámilo, že vládní vojska kontrolují 95 procent rozlohy města.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Syrští vojáci v Aleppu na snímku z 5. XII.

Jako soudný den

Podle jednoho z učitelů angličtiny v oblasti Abdula Kafiho Alhamada, který působí ve vzdělávacím programu BBC, je situace na východě Aleppa zoufalá: „Je to jako soudný den. Bomby jsou všude, lidé utíkají, jsou zranění na ulicích a nikdo se jim neodvažuje jít na pomoc, někteří jsou pod troskami.“

Čtvrti ovládané povstalci v noci čelily intenzivním náletům vládních letadel. „Bombardování během noci neustalo ani na chvilku,“ ohlásil zpravodaj agentury Reuters. Ten rovněž uvedl, že intenzita ostřelování je největší za posledních několik dní.

Rebelové se bránili do posledního dechu. Jejich minometná palba si ještě v pondělí vyžádala osm mrtvých a 47 zraněných, převážně žen a dětí, uvedla agentura SANA.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Muži evakuovaní z východních čtvrtí Aleppa čeká v řadě na přijetí do armády.

Rusko podle BBC sdělilo, že za uplynulých 24 hodin složilo v Aleppu zbraně 2200 povstalců. Boje vyhnaly z města 100 000 lidí, přičemž 13 346 jich uprchlo za poslední den. Je mezi nimi 5831 dětí. Podle SANA opustilo vzbouřenci držené čtvrti v pondělí 3500 lidí. Použili čtyři únikové koridory.

Pole SOHR bylo od 15. listopadu ve městě zabito 415 civilistů a 364 vzbouřenců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aleppo z dronuVideo: Reuters

Boje proti IS 

Další oběti přinesl boj proti Islámskému státu (IS) ve střední Sýrii, kde bojovníci samozvaného chalífátu znovu ovládli historickou Palmýru, odkud již byli dříve vypuzeni. Podle upřesněné bilance SOHR zahynulo při náletech na pozice  IS 54 civilistů, z toho 11 dětí a osm žen .

Agentura Amak, napojená na Islámský stát, oznámila, že syrské letectvo při útoku použilo plyn, který zabil dvacet lidí a dalších 200 kvůli tomu mělo dýchací potíže. SOHR uvedl, že má informace o desítkách udušených, ale nemůže potvrdit použití plynu. 

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda evakuuje své pozice v PalmýřeVideo: Reuters

Tajemník ruského ministerstva zahraničí Vladimir Titov v pondělí uvedl, že se IS podaří z Palmýry vyhnat.

Podle ruských zdrojů na Palmýru útočily z různých směrů čtyři tisíce bojovníků IS. Kromě historického města ovládli i ropná pole v okolí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám