Hlavní obsah

V Afghánistánu zabito 70 tálibánců, zřejmě i mulla Dadulláh

– KÁBUL

Vojenský velitel afghánského hnutí Tálibán mulla Dadulláh byl zřejmě zabit při bojích v jižním Afghánistánu. Boje pokračují poslední týden v provincii Hílmand, kde afghánské síly podporované jednotkami NATO vedou ofenzívu proti Tálibánu, při níž bylo zabito na 70 talibanců. Oznámili to v neděli afghánští oficiální činitelé.

Článek

Podle jejich informací byl Dadulláh zabit v sobotu v provincii Hílmand. Vládní činitel z provincie Kandahár, který si nepřál být jmenován, uvedl, že viděl jeho tělo. Jeho slova o několik hodin později potvrdily i na místě pořízené fotografie. Právě do Kandaháru bylo totiž tělo převezeno a poté ukázáno tamějším reportérům.

Síly NATO i přes důkazy tuto informaci zatím nepotvrdily s tím, že ji prověřují. Pravděpodobně se ale potvrdí, že mrtvé tělo skutečně patří Dadulláhovi. Zprávy o zabití muže, který patří do nejužšího kruhu kolem vůdce Tálibánu mully Umara a je nechvalně proslulý svou krutostí, se objevily už několikrát, ale zatím se nikdy nepotvrdily. Zabití mully Dadulláha by nicméně bylo pro afghánskou vládu velkým vítězstvím.

Mulla Dadulláh často promlouval v televizi z neznámé lokace v Afghánistánu. Foto: profimedia

Jméno mully Dadulláha bylo spojováno s popravováním usvědčených zvědů, řízením partyzánské války v hílmandské provincii či vysíláním mnoha sebevražedných atentátníků. Nedávno prohlásil, že má stovky sebevražedných útočníků, kteří očekávají, až jim nakáže zaútočit proti spojeneckým jednotkám a cílům. Zřejmě právě on stál také za únosem italského novináře a dvou Francouzek. 

Zabito bylo prý již 70 tálibánců

Špionážní zdroje uvedly, že při ofenzívě na jihu Afghánistánu, kterou zahájily před týdnem afghánské a spojenecké síly, už bylo zabito 70 bojovníků Tálibánu a 30 dalších utrpělo zranění. Mezi sedmdesáti zabitými bylo i pět vojenských velitelů Tálibánu. Provincie Hílmand patří k hlavním ohniskům ozbrojeného odporu.

Islámské fundamentalistické hnutí Tálibán, jehož vláda byla svržena při invazi vedené Spojenými státy v roce 2001, operuje především z pozic na jihu a východě země. Od začátku roku ale své působení rozšířilo i do západního Afghánistánu. Jen od začátku letošního roku při bojích a sebevražedných útocích zahynula více než tisícovka civilistů, afghánských a zahraničních vojáků a povstalců.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO zahájilo v Afghánistánu velkou operaci

Afghánská armáda a síly NATO v úterý zahájily údajně nejmohutnější ofenzívu proti bojovníkům Tálibánu na jihu země. Chtějí zabránit Tálibánu, aby podnikl...

Výběr článků

Načítám