Hlavní obsah

V Afghánistánu osvobodili dva unesené italské vojáky

KÁBUL

Jednotky NATO během záchranné operace osvobodily dva unesené italské vojáky, kteří se pohřešovali od soboty. Oznámilo to v pondělí italské velvyslanectví v Kábulu. Podle italského ministerstva obrany byli oba vojáci zraněni, sedm předpokládaných únosců bylo zabito.

Článek

"Při útoku Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) v časných ranních hodinách v provincii Faráh byli osvobozeni dva vojáci, kteří byli uneseni v sobotu," uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

To také sdělilo, že jeden z rukojmích utrpěl při osvobozovací akci vážné zranění, když byl postřelen do hlavy a do hrudníku. Oba Italové byli hospitalizováni v nemocnici NATO. Podle italského ministra obrany Artura Parisiho se akce zúčastnili italští a britští členové ISAF, které v Afghánistánu působí pod velením NATO.

Italská strana prý zatím neví, kdo za únosem stál. Policejní šéf provincie Faráh Abdur Rahmán Sardžang vyjádřil přesvědčení, že se jedná o členy zločineckého gangu. Předseda branného výboru italského Senátu Sergio De Gregorio uvedl, že "vojáci měli být zřejmě předáni veliteli Tálibánu v oblasti".

O zmizení vojáků informovalo v neděli italské ministerstvo zahraničí. Zároveň vyjádřilo názor, že dvojice byla unesena. Spolu s ní zmizeli i její dva afghánští průvodci. V neděli večer se však oba Afghánci objevili. Během pondělí je vyslechne policie.

Měli pracovat pro tajnou službu

Podle nejmenovaného západního bezpečnostního analytika působícího v Afghánistánu pracovali oba Italové na západě země pro italskou tajnou službu. Zmizeli na pomezí mezi provinciemi Faráh a Herát.

V Kábulu a na relativně klidnějším západě Afghánistánu působí v rámci mise ISAF pod velením NATO zhruba 2 000 italských vojáků.

Radikální hnutí Tálibán se v posledních měsících více zaměřuje na únosy cizinců, aby mohl vyvíjet nátlak na jejich vlády, které do země poslaly svoje vojáky.

Od neděle zemřelo na 30 lidí

Při dalších násilných incidentech přišlo od neděle v Afghánistánu o život nejméně 30 lidí, mezi nimiž jsou i dva španělští vojáci jednotek ISAF a 12 afghánských vládních zaměstnanců a neozbrojených policistů.

Dva příslušníci španělské armády byli usmrceni a další dva utrpěli vážné zranění, když se jejich vozidlo stalo v pondělí terčem výbuchu v provincii Faráh v západní části země.

Ve stejné provincii přepadli v neděli večer povstalci oblečení do policejních uniforem zásobovací konvoj soukromé ochranky. Při následné potyčce zemřeli tři strážci a 12 rebelů. Deset příslušníků ochranky se prý dále pohřešuje.

Sedm policistů a pět vládních zaměstnanců zastřelila trojice neznámých ozbrojenců, která zahájila palbu na jejich vozidlo v neděli v odlehlé oblasti severovýchodní provincie Badachšán. Policisté byli převáženi na nové působiště, a proto nebyli ozbrojeni, vysvětlily místní policejní zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám