Hlavní obsah

Útok v Gaze byl protiprávní, uvádí zpráva OSN

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Zvláštní komisař OSN pro palestinská území Richard Falk připravil pro Radu pro lidská práva zprávu o izraelské ofenzívě v pásmu Gazy z konce prosince a počátku ledna. Falk v první zprávě od konce bojů v Gaze naznačuje, že Izrael mohl spáchat válečný zločin.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Izraelská armáda v pásmu Gazy

Článek

Komisař má zprávu odpoledne přednést na konferenci v Ženevě. Uvádí v ní, že je důležité stanovit, zda izraelské síly rozlišovaly mezi vojenskými a civilními cíli. „Jestli to není možné, pak je zahájení útoků protiprávní a znamenalo by to, že je válečným zločinem. Na základě prvních dostupných důkazů je takový závěr důvodný,“ uvedl Falk.

Navíc podle něj došlo k uzavření hranic a civilisté uvízli ve válečných zónách. Blokáda pásma Gazy je prý porušením Ženevské konvence.

Falk kritizoval Izrael už v minulosti a Jeruzalém tvrdí, že je jednostranný. Komisař židovský stát rozhořčil srovnáváním izraelských akcí v Gaze s operacemi nacistů během druhé světové války. K útokům na civilisty izraelská vláda uvádí, že jednotlivá nařčení vyšetřuje.

Falk po zahájení ofenzívy v pásmu Gazy usiloval o vstup do palestinské enklávy, ten mu však byl zamítnut. Vzhledem k tomu se nezabýval tím, zda byla, či nebyla použita neadekvátní síla. Vyzval nicméně, aby to bylo vyšetřeno. Stejně tak by se podle něj mělo vyšetřováním stanovit, zda nespáchalo válečné zločiny také palestinské hnutí Hamás.

Útoky na lékaře

V pondělí obvinila Izrael z porušování mezinárodního práva i organizace Lékaři za lidská práva. Izraelští vojáci podle ní během ofenzívy útočili na zdravotníky a ničili zdravotnická zařízení. „Izrael množstvím překážek ztěžoval naléhavou evakuaci nemocných a zraněných a rodiny po celé dny nechával uvězněné bez jídla, vody a léků," uvedla zpráva.

Podobně už Izrael kritizovaly Mezinárodní červený kříž či Amnesty International.

Minulý týden zveřejnil magazín Vojenské akademie Jicchaka Rabina svědectví nasazených izraelských vojáků, kteří popisovali vraždění civilistů. Armáda nařčení vyšetřuje. Ministr Ehud Barak v rozhlase řekl, že přesto trvá na tom, že izraelské vojsko je nejmorálnější na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Popularita Hamásu mezi Palestinci vzrostla

Oblíbenost radikálního hnutí Hamás mezi Palestinci prudce vzrostla po nedávné třítýdenní izraelské ofenzivě v pásmu Gazy. Kdyby se v současnosti konaly...

Výběr článků

Načítám