Hlavní obsah

Utajená akce: Německo pomohlo v návratu bojovnici za IS a jejím dětem

Berlín

Německo zřejmě poprvé pomohlo v návratu do země ženě, která před několika lety odešla do samozvaného teroristického Islámského státu (IS). O utajené akci informoval časopis Spiegel, podle něhož se do spolkové republiky vrátila žena ze Severního Porýní-Vestfálska se svými dětmi. Ihned po návratu do vlasti byla vzata do vazby, děti jsou nyní v péči otce.

Foto: Rodi Said, Reuters

Ženy, které utekly z Baghúzu.

Článek

Carla Steinhauerová odešla s třemi dětmi do Sýrie v roce 2015 a připojila se k Islámskému státu. Na začátku letošního roku uprchla z posledního území na východě Sýrie, které ještě ovládal IS, a dostala se do syrského tábora kontrolovaného Tureckem. Odtud se nakonec i s pomocí dvojice zaměstnanců německé ambasády v Turecku mohla ve čtvrtek vrátit do Německa. Náklady ve výši 1700 eur (44 000 korun) na let uhradili její příbuzní.

Carla se spojila před Vánocemi se svou matku Josefin přes WhatsApp. Napsala jí: „Ahoj mami. Vím, že toho mám hodně co povědět.”

Vyšlo najevo, že se v Sýrii vdala, vzala si džihádistu. Krátce před Vánocemi bylo místo, kde žila, bombardováno a zemřel její devítiletý syn: „Díkybohu byla jeho smrt rychlá a bezbolestná.” Dcery ve věku sedm a devět let přežily, ale potřebovaly pomoc.

Matka pak chtěla jet do Turecka, mezitím však dcera skončila v táboře pro uprchlíky u tureckých hranic. Dcera se pak obrátila na německou ambasádu v Sýrii a psala, že dcery jsou nemocné a krysy jim lezou po posteli.

Vlna návratů

Případů občanů, kteří se po vojenské porážce IS chtějí vrátit do zemí svého původu, nyní Německo i další evropské země řeší celou řadu. Alespoň oficiálně většinou tvrdí, že těmto lidem v návratu pomáhat nechtějí.

Zdá se ale, že cítí zodpovědnost přinejmenším za osud dětí, které v neutěšených podmínkách musí žít se svými rodiči. Podle údajů ministerstva zahraničí, o nichž informuje agentura DPA, už Německo v návratu z Iráku pomohlo několika dětem. Přesný počet úřad nesdělil, uvedl ale, že jde o vysoké jednociferné číslo.

Anketa

Má se pomáhat ženám, co se přidaly k Islámskému státu?
Ano
0,9 %
Jen, když mají děti
0,7 %
Ne
98,4 %
Celkem hlasovalo 5881 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám