Hlavní obsah

USA zasahují Islámský stát tvrději než dřív, a bude hůř, varuje Obama

Washington

Islámský stát (IS) čelí tvrdším úderům, než kdykoli dřív, prohlásil v pondělí při návštěvě Pentagonu americký prezident Barack Obama. Zdůraznil, že v listopadu bylo podniknuto více náletů na IS než v jakémkoli předchozím měsíci. Údery podle něj ještě zesílí.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při projevu v Pentagonu.

Článek

Šéf Bílého domu označil útoky koalice vedené USA za úspěšné, neboť podle něho vedly k významným územním ztrátám IS, který jen v Iráku přišel o 40 procent dříve ovládané plochy.

Obama také připomněl, že během nedávných útoků zemřelo několik vůdců organizace včetně abú Salaha, muže označovaného za ministra financí IS. [celá zpráva]

Zabit byl i džihádista John, vlastním jménem Muhammad Emwazi, který vraždil na videích rukojmí. [celá zpráva]

„Vůdci ISIL se nemohou skrývat, náš vzkaz pro ně zní - jste další na řadě,” oznámil americký prezident, přičemž použil jednu ze zkratek užívaných pro Islámský stát.

Pomalý postup a těžké boje 

Přesto americký prezident připustil, „že pokrok by měl být rychlejší.” V projevu proto uvedl, že pověřil ministra obrany Ashtona Cartera, aby přímo na Blízkém východě zajistil ještě větší aktivitu americké armády. Přitom už od léta 2014 podnikla letadla Spojenými státy vedené kolace 9000 náletů na IS. Obama však současně zdůraznil, že Spojené státy a jejich partnery „čekají velmi těžké boje”.

Málo obvyklá návštěva Pentagonu měla uklidnit Američany po nedávném útoku v San Bernardinu, kde manželský pár radikalizovaných muslimů postřílel čtrnáct lidí. Prezidentova cesta na ministerstvo obrany tak měla ubezpečit občany USA o správnosti Obamovy politiky postavené na dobře mířených náletech bez angažmá pozemních sil.

Kritika jeho strategie ale neustává. Předseda sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy řekl: „Je zřejmé, že současná prezidentova strategie nefunguje. IS je daleko od toho, aby byl zastaven, natož poražen; naopak rozšířil dosah svého teroru dále než kdykoli předtím.“

Reklama

Výběr článků

Načítám