Hlavní obsah

USA v Iráku bombardovaly základny milice podporované Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Pět členů iráckých bezpečnostních sil a jeden civilista přišli o život při náletech, které armáda Spojených států uskutečnila v odvetě za středeční raketovou palbu na základnu severně od Bagdádu. Uvedla to v pátek irácká armáda, podle níž dalších 12 lidí utrpělo zranění. Pentagon tvrdí, že nálety mířily na pět zařízení Íránem podporované šíitské milice Katáib Hizballáh.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Rozestavené letiště v Karbale, které se stalo terčem náletu

Článek

Americké ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že Spojené státy podnikly přesné údery na sklady zbraní milice Katáib Hizballáh v Iráku.

Podle sdělení Pentagonu se jednalo o odvetu za středeční raketové ostřelování základny v Tadží, při němž zahynuli dva američtí a jeden britský voják.

Při útoku na iráckou základnu zemřeli dva Američané a Brit

Blízký a Střední východ

Americké údery byly podle sdělení Pentagonu „obranné, úměrné a přímou reakcí na hrozbu, kterou představují proíránské šíitské milice”.

Ještě před nálety obvinil Pentagon ze středečního útoku na základnu Tádží polovojenskou milici Katáib Hizballáh.

Na základny Kaitáb Hizballáhu americká letadla zaútočila už na konci prosince, protože irácké základny využívané Američany vedenou koalicí byly od října terči opakovaných útoků. Po Vánocích při jednom zemřel Američan.

V odvetě za smrt civilisty zaútočily USA na základny šíitské milice v Iráku a v Sýrii

Blízký a Střední východ

Obětmi nebyl jen šíitští milicionáři

Irácká armáda uvedla, že americké nálety nyní zasáhly čtyři lokality, z nichž některé využívaly polovojenské skupiny, jiné ale oficiální irácká policie a armáda. Při útocích zahynuli tři iráčtí vojáci, dva policisté a jeden civilista. Další čtyři vojáci, dva policisté, jeden civilista a pět příslušníků polovojenských sil utrpělo zranění, sdělila armáda, která americkou akci odsoudila.

Podle iráckých náboženských úřadů je mrtvým civilistou dělník, který byl zabit, když jeden z amerických úderů zasáhl rozestavěné civilní letiště v iráckém posvátném městě Karbalá.

Varování Teheránu

Írán v pátek varoval amerického prezidenta Donalda Trumpa před dalšími akcemi. „Místo nepodložených obvinění a provádění nebezpečných akcí by prezident Trump měl přehodnotit americkou vojenskou přítomnost a chování vojáků USA v regionu,” uvedl v prohlášení mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Músáví.

Expert: Američané Sulejmáního zabili, aby neztratili tvář

Domácí

Americký ministr obrany Mark Esper v dřívějším prohlášení zdůraznil, že Spojené státy jsou připraveny opět zakročit, pokud to bude nutné: „Podnikneme jakékoliv kroky, které budou potřebné k ochraně našich vojáků v Iráku a v regionu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám