Hlavní obsah

USA tlačí na Izrael, aby ukončil rozšiřování osad na okupovaných územích

Novinky, BBC,
Londýn

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se ve středu sešel v Londýně s americkým vyslancem pro Blízký východ Georgem Mitchellem. Rozhovory se mají týkat židovských osad na okupovaných územích, jejichž rozšiřování blokuje o míru. Netanjahu trvá na možnosti rozšiřovat stávající osady.

Článek

Netanjahu už při schůzce s britským premiérem Gordonem Brownem odmítl zastavit stavební práce. Sdělil při tom, že nové osady se již nebudují. Trvá však na tom, že ve stávajících osadách se má stavět dále v rámci přirozeného růstu v nich žijících komunit.

Palestinci odmítají pokračovat v mírových jednáních dokud Izrael kompletně nezastaví veškerou stavení činnost na okupovaných územích.

Netanjahu před schůzkou s Mitchellem řekl, že usiluje o to "zahájit mírový proces, a současně umožnit osadníkům vést normální život“. To podle něj není možné, když bude trvat stavební uzávěra a osady nebudou moci přirozeně růst tak, jak bude přibývat jejich obyvatel. Podle levicových izraelských organizací ale nové byty nevznikají pro děti osadníků, ale pro nově se přistěhovávající lidi.

Spor panuje i o výstavbu ve východním Jeruzalému, který Izrael také okupoval během šestidenní války a jenž by se podle palestinských představ měl stát hlavním městem budoucího palestinského státu. Netanjahu ale Jeruzalém označil za "nedělitelné“ hlavní město Izraele.

"Jeruzalém není osada,“ osvětlil svůj postoj. Nemíní proto zastavit výstavbu ve východní části města.

Netanjahu naopak jako podmínku pro pokračování jednání požaduje, aby Palestinci uznali Izrael jako židovský stát, což oni odmítají, neboť chtějí, aby se tam mohli vrátit vysídlení palestinští Arabové.

Reklama

Výběr článků

Načítám