Hlavní obsah

USA si jsou jisty, že irácký duchovní vůdce Sadr uprchl do Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Spojené státy americké trvají na názoru, že irácký radikální šíitský vůdce Muktada Sadr ze země uprchl do Íránu. Zprávu, kterou původně ohlásily USA v noci na středu, popírají nejen stoupenci šíitského klerika, ale také Írán. Podle amerických vládních zdrojů se ale Sadr v Iráku již dva až tři týdny nenachází.

Článek

Americký generálmajor William Caldwell ve středu znovu zopakoval, že USA věří, že se Muktada Sadr ukrývá v Íránu. Caldwell se odmítl vyjádřit k tomu, co by mohlo být případnou příčinou útěku duchovního vůdce z Iráku.

Zdroj blízký americké vládě však v úterý řekl zpravodajům stanice CNN, že Sadr z Iráku utekl kvůli strachu o vlastní bezpečnost při stupňujících se bezpečnostních akcích spojeneckých a iráckých sil proti radikálním ozbrojeným skupinám.

Spolupracovníci iráckého šíitského duchovního Muktady Sadra zprávu popřeli stejně jako íránská strana. "Informační zdroj, který s námi hovořil pod podmínkou anonymity, nám potvrdil, že zprávy o útěku iráckého šíitského duchovního vůdce se nezakládají na pravdě," prohlásil íránská agentura IRNA. Čtyři ze Sadrových blízkých spolupracovníků trvají na tom, že Sadr je v iráckém městě Nadžaf a že jen omezil vystupování na veřejnosti.

Násir Rubáí, který vede Sadrův parlamentní blok, řekl, že útěk jejich vůdce kvůli pokračujícím bezpečnostním operacím by nedával žádný smysl, neboť jeho blok akce podporuje. Americká a irácká armáda se ovšem v nových operacích zameřuje na šíitské milice, které Sadrovi podléhají. USA se domnívají, že šíitské milice jsou hlavní brzdou stabilizace Iráku. Při jednom z lednových zátahů bylo spojenci zatčeno asi 600 členů Sadrových milicí. [celá zpráva]

Irácký voják střeží vstup do sunitské mešity. Foto: ČTK/AP

Větší kontrola hranic a prodloužený zákaz nočního vycházení

Podle amerických zdrojů je bezpečnostní operace v "raném stadiu". V úterý večer byly v Iráku uzavřeny přechody na hranici se Sýrií a Íránem. Jde o dva přechody na syrské a o čtyři na íránské hranici. Znovu otevřeny mají být za tři dny. Smysl tohoto opatření však není zcela jasný, protože Irák se Sýrií sdílí hranici dlouhou přes 600 kilometrů a s Íránem víc než dvojnásobnou. 

V úterý večer oznámil Irácký generál Abbúd Džambár také prodloužení zákazu nočního vycházení a jízdy vozidel v metropoli. Platit má od 20:00 do 06:00 ráno. [celá zpráva]

V Bagdádu byly už od pondělka znásobeny silniční kontroly a vojáci a policisté mají právo "v případě nutnosti zatknout, vyslechnout a prohledat kohokoli". Mohou také provádět prohlídky v soukromých objektech, vyhlásit omezení pro pohyb automobilů a pozastavit provoz ve veřejných institucích. Osoby, které k tomu nemají povolení, nesmějí mít u sebe zbraň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám