Hlavní obsah

USA se podřídí všem našim rozhodnutím, tvrdí izraelský ministr

Novinky, Tomáš Reiner
Jeruzalém/Washington

Spojené státy se podřídí rozhodnutím Izraele, jehož role je sblížit Washington s Moskvou, přičemž největší hrozbou není Írán, ale Afghánistán a Pákistán. Palestinský stát je navíc vyprázdněný slogan. Řekl to izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

„Věřte mi, Amerika přijme všechna naše rozhodnutí,“ řekl šéf izraelské diplomacie ve svém vůbec prvním rozhovoru pro noviny a to nikoliv izraelské, ale ruské. Později se nechvalně vyjádřil i na adresu mírového plánu arabských zemí, k němuž se nový kabinet přiklonil poté, co zavrhl předloňské dohody z Annapolisu.

Pronesl, že Palestinci nejsou s dokumentem moc obeznámení, přičemž nazval mírové řešení prostřednictvím vzniku palestinského státu hezkým, ovšem vyprázdněným sloganem.

Lieberman také řekl, že ruská role v blízkovýchodním mírovém procesu je nedostatečná a on to chce napravit. Izrael by podle něj také měl hrát roli prostředníka ve sbližování Washingtonu a Moskvy.

Bohužel vidíme hluboký cynismus vůči možnosti jakéhokoliv pokroku, a to nejen v Izraeli, ale i na palestinských územích a v arabských zemích.
americký prezident Barack Obama

Ačkoliv po svém nedávném nástupu do funkce ministr varoval před rostoucí hrozbou z Íránu, teď je podle něj prioritou Afghánistán a Pákistán. Třetím nejhlavnějším problémem po Íránu je Irák, dodal.

Obama zve do Washingtonu

Rozkol mezi představami Palestinců a Izraelců se dál snaží řešit americký prezident Barack Obama. Do Washingtonu pozval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse i egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Podle Obamova mluvčího Roberta Gibbse se setkání uskuteční zřejmě ještě před prezidentovou cestou do Francie, která je naplánována na 6. června.

„Bohužel v současnosti vidíme hluboký cynismus vůči možnosti jakéhokoliv pokroku, a to nejen v Izraeli, ale i na palestinských územích a v arabských zemích. Chceme ustoupit od té propasti, ať už je to jakkoliv těžké,“ řekl Obama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám