Hlavní obsah

USA s Asadem dál nepočítají, řekl vyjednavač Allen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

USA si nadále přejí vyjednat budoucí uspořádání Sýrie, jehož součástí by nebyl stávající syrský prezident Bašár Asad. V Turecku to ve středu prohlásil vysoký americký zmocněnec generál John Allen, pověřený koordinovat koalici proti radikálům z Islámského státu (IS), kteří bojují v Sýrii a v Iráku. Ukončil tak spekulace okolo slov ministra zahraničí Johna Kerryho, který jednání s Asadem nevyloučil.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Generál Allen zopakoval, že pozice USA vůči Asadovi se nezměnila. USA jsou toho názoru, že Asad pozbyl právo vládnout, že v Sýrii se za jeho vlády vytvořily podmínky, které umožnily vzestup IS a dalších teroristických skupin a že USA budou usilovat o politické řešení syrského konfliktu, které na konci nezahrne Asada,” citovalo generála americké velvyslanectví v Ankaře.

Allen se v Turecku sešel s náměstkem ministra zahraničí Feridunem Sinirliogluem a ocenil, že země podporuje výcvik prověřených oponentů Damašku. Tyto připravované jednotky se mají stát jádrem boje proti IS. Turecko bylo pobouřeno náhlou smířlivosti amerického ministra zahraničí k Asadovi.

John Kerry v neděli řekl, že bude třeba do jednání o Sýrii zahrnout i současný syrský režim. Někteří novináři to interpretovali jako ochotu USA vyjednávat s Asadem, ale mluvčí ministerstva zahraničí dodatečně upozornila, že ministr se o Asadovi nezmínil a že Washington s ním jednat nehodlá. [celá zpráva]

Vyřazení Asada z budoucího uspořádání v Sýrii je podmínka, kterou si syrská opozice klade před jakýmikoli rozhovory o řešení krize. USA ji v tom dosud podporovaly.

Evropská unie tento týden v přijaté regionální strategii vůči Sýrii, Iráku a hrozbě představované Islámským státem uvedla, že režim Bašára Asada nemůže být partnerem v boji proti IS. Asad v rozhovoru s íránskou televizí prohlásil, že o Sýrii rozhodují její občané a výroky zvenčí Sýrii nezajímají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám