Hlavní obsah

USA rozšiřují raketovou obranu v Perském zálivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy rozšířily na zemi i na moři rozmístěné protiraketové obranné systémy v Perském zálivu a jeho okolí. Snaží se tak čelit tomu, co považují za sílící raketovou hrozbu ze strany Íránu, napsala v neděli agentura Reuters s odvoláním na americké oficiální činitele.

Článek

V rámci posilování obrany rozmístily USA pozemní raketové systémy Patriot v Kuvajtu, Kataru, Spojených arabských emirátech a v Bahrajnu, a také lodě vojenského námořnictva s raketovými obrannými systémy na dostřel ve Středomoří a okolí.

Vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii David Petraeus tento měsíc uvedl, že USA rozmístily osm raketových baterií Patriot ve čtyřech zemích Perského zálivu, ale nejmenoval je.

Rozšiřování protiraketové obrany začalo už za vlády amerického prezidenta George Bushe. Ještě více se ale rozrostlo za jeho následníka Baracka Obamy, který prosazuje uvalení nových sankcí na Írán za jeho sporný jaderný program.

Obama minulý rok změnil plány protiraketového obranného systému, v jehož rámci původně měl být vybudován radar v České republice a rozmístěny antirakety v Polsku. Namísto toho mají být ve Středozemním a Severním moři rozmístěny lodě amerického námořnictva s protiraketovým systémem Aegis, jež mají pomoci chránit Evropu a americké síly proti íránským raketám.

Test antirakety v Pacifiku selhal

Mezitím Agentura pro protiraketovou obranu (MDA) oznámila, že v Pacifiku v neděli skončil neúspěšně test antirakety proti útočné raketě dlouhého doletu. Způsobilo to nedokonalé fungování naváděcího radaru umístěného na lodi v Tichém oceánu.

Simulovaný útok byl veden z Marshallových ostrovů. Antistřela, která byla vypálena z letecké základny Vandenberg v Kalifornii, cíl minula.

Pentagon ustupuje od příprav na dvě války

Stanice CNN v pondělí navíc informovala, že americké ministerstvo obrany se bude v budoucnosti méně zaměřovat na přípravu vedení dvou konvenčních válek zároveň a soustředí se spíše na to, aby bylo připraveno na větší počet útoků různého druhu od teroristických po kybernetické. Říká to návrh nové strategie, kterou Pentagon oznámí v průběhu dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám