Hlavní obsah

USA přiznaly, že v Afghánistánu zabily 13 civilistů

Americké jednotky při úterních leteckých útocích v západním Afghánistánu zabily 13 civilistů a jen tři bojovníky, přiznalo v sobotu americké vojenské velení. Toto přiznání přišlo tři dny poté, co americký generál odjel incident na místo prošetřit, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Američtí vojáci na jihu Afghánistánu

Článek

Civilní oběti byly zdrojem velkého napětí mezi Spojenými státy a afghánskou vládou prezidenta Hamída Karzáího, která zvýšila tlak na USA, aby při operacích NATO neumírali civilisté a aby se misí účastnili i afghánští vojáci.

Cesta amerického generála do západní provincie Herát, kde incident vyšetřoval, podle americké armády svědčí o tom, jak vážně bere civilní oběti. Spojené státy málokdy zveřejňují výsledky podobných šetření a v tomto případě to mohl být důsledek tlaku afghánské vlády, napsala agentura AP.

Původně USA oznámily, že při úterním útoku bylo zabito 15 bojovníků, afghánské úřady však hovořily o šesti mrtvých ženách a dvou dětech, čímž tvrzení Američanů zpochybnily. Proto se do Afghánistánu vypravil brigádní generál Michael Ryan. Ten vyšetřování uzavřel s tím, že při útoku zahynulo 13 civilistů a jen tři bojovníci.

"Vyjádřili jsme naši nejupřímnější soustrast pozůstalým civilistů, kteří byli během této operace zabiti," řekl Ryan v prohlášení. "Naše vyšetřování v Herátu dokazuje, jak vážně bereme naši odpovědnost za vedení operací proti bojovníkům a civilní oběti."

Loni přišlo podle OSN v Afghánistánu o život nejméně 2118 civilistů, což oproti roku 2007 znamenalo nárůst o 40 procent. V roce 2007 zahynulo 1523 civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám