Hlavní obsah

USA přiznaly porážku, Islámský stát ovládl poslední přechod mezi Sýrií a Irákem

Damašek/wASHINGTON
Aktualizováno

Islámský stát (IS) obsadil hraniční přechod mezi Sýrií a Irákem Tanf v provincii Damašek. Uvedla to v pátek BBC s odvoláním na syrskou exilovou organizaci SOHR monitorující dodržování lidských práv v zemi. Syrská vláda nyní už nekontroluje žádný hraniční přechod do Sýrie. USA přiznaly, že poslední postup IS je prohrou koalice.

Foto: Reuters

Dým po koaličním náletu na Ramádí

Článek

Podle SOHR obsadil Islámský stát přechod bez boje. Syrští vládní vojáci se z něj stáhli, když se začali bojovníci IS přibližovat.

Islámský stát upevnil spojení mezi oblastmi, které ovládá v Sýrii a v Iráku. Podle čtvrtečních údajů je v Sýrii pod jeho kontrolou podle 95 000 kilometrů čtverečních. Zcela ovládají provincie Dajr az-Zaur a Rakka, kde se nachází i jejich hlavní město, a silné pozice mají v provinciích Hasaka, Homs, Hamá a Haláb. Většinou ale ovládá pouštní oblasti na východě země, které nejsou strategicky až tak důležité, i když v nich je ropa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Islámský stát v poslední době postoupil v Sýrii, kde dobyl historické město Palmýra. [celá zpráva]

V Iráku ovládl správní středisko provincie Anbár Ramádí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje o PalmýruVideo: Reuters

Postup Islámského státu nezastavily ani letecké údery. USA a další koaliční země zapojené do boje s IS podnikly od středy v Sýrii a v Iráku 18 náletů, osm jich v Sýrii mířilo na taktická uskupení a zákopový systém i na bojová postavení a vozidla u Hasaky, Halabu, Rakky a Kobani.

V Sýrii postoupili i radikálové z Fronty an-Nusra, která je napojená na Al-Káidu. Obsadili  nemocnici v syrské provincii Idlib, kde bylo od dubna obklíčeno asi 150 vojáků. Těm se nyní podařilo uprchnout, uvedl SOHR. An-Nusra oznámila, že její lidé prchající vojáky pronásledují.

USA přiznaly taktickou porážku

Spojené státy přiznaly, že poslední územní zisky IS jsou prohrou koaličních sil, které se snaží radikály porazit, ale prezident Barack Obama zdůraznil, že válka s IS není ztracena.

Foto: Reuters

Území ovládané Islámským státem

„Není pochyb, že je to taktická porážka, i když Ramádí bylo ohrožené velmi dlouho,“ řekl Obama v rozhovoru časopisu The Atlantic. Část Ramádí ovládal Islámský stát od přelomu let 2013 a 2014.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V dobytém městě zavlály vlajky Islámského státuVideo: Reuters

Obama zdůraznil i důvod porážky: „Výcvik iráckých bezpečnostních sil, a fortifikace a budování systému velení a řízení neprobíhají v Anbáru dost rychle.“ Mluvčí Bílého domu Josh Earnest dodal, že otázka Islámského státu „nemůže být vyřešena přes noc“.

Vyjádřil se i k problému v Sýrii. „Dokud nebudeme schopni vybudovat v Sýrii pozemní síly, které budou schopny bojovat s IS ve své vlastní zemi, bude to dál obtížná výzva.“

Reklama

Výběr článků

Načítám