Hlavní obsah

USA poskytnou Izraeli na zbraně 30 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Spojené státy poskytnou v příštích deseti letech Izraeli vojenskou pomoc ve výši 30 miliard dolarů (zhruba 619 miliard korun). Dohodu ve čtvrtek podepsal americký tajemník ministerstva zahraničí Nicholas Burns a zástupce izraelského ministerstva zahraničí Aharon Abramovič. Kontrakt představuje zvýšení o 25 procent ve srovnání se současným stavem.

Článek

Dosud USA ročně poskytovaly Izraeli 2,4 miliardy dolarů. Výdaje na obranu tvoří desetinu HDP Izraele.

Burns vysokou sumu hájil slovy: "Když poskytujeme Izraeli tuto pomoc, je třeba říci, že tento region je velmi násilný a že vojenská síla Izraele je v zájmu naší země." Za největší hrozbu pro Izrael i pro USA Washington považuje Írán, libanonský Hizballáh a palestinský Hamás.

Podle Burnse je to "investice do míru". Domnívá se, že "míru nemůže být dosaženo bez síly".

USA poskytují vojenskou pomoc většině zemí v regionu

USA letos oznámily, že hodlají poskytnout vojenskou pomoc i dalším zemím v regionu, 20 miliard dostane Saúdská Arábie, 13 miliard Egypt a 20 miliard bude rozděleno mezi Katar, Bahrajn, Omán  a Spojené arabské emiráty.

K dohodě o navýšení vojenské pomoci Izraeli v červnu dospěli izraelský premiér Ehud Olmert a americký prezident George Bush. Olmert tenkrát řekl, že to Izraeli zajistí udržet si strategickou převahu v oblasti.

Dohoda předpokládá, že 26,3 procenta sumy bude Izrael moci směnit na šekely, za něž nakoupí vojenskou techniku od izraelských zbrojovek. Zbytek musí být použit k nákupu od amerických producentů. Podle izraelského tisku se vyjednávači židovského státu, které vedl guvernér Izraelské banky Stanley Fischer, snažili prosadit vyšší sumu pro odběr techniky v Izraeli, ale neúspěšně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám