Hlavní obsah

USA napadly Mursího kvůli protižidovským výrokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy požadují od egyptského prezidenta Muhammada Mursího vysvětlení jeho protižidovských výroků z roku 2010, kdy označil sionisty za pijavice a potomky prasat a opic. Američtí představitelé to odsoudili, uvedly BBC a New York Times. Mursí se k jejich kritice zatím nevyjádřil.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Washingtonský Výzkumný institut pro blízkovýchodní média zveřejnil a přeložil rozhovory z Mursím z roku 2010, kdy stál ještě v čele Muslimského bratrstva. V rozhovoru pro palestinskou televizi Al-Kuds označil židovské osadníky za okupanty Palestiny a válečné štváče. Současně vyzval k „vojenskému odporu v Palestině proti těmto sionistickým zločincům napadajícím palestinskou zemi a Palestince“.

O relativně umírněné palestinské samosprávě Mahmúda Abbáse řekl, že „byla vytvořena sionisty a americkými nepřáteli z jediného důvodu, aby bránila vůli palestinského lidu.“

V jiném rozhovoru zase vyzval Egypťany, aby „vychovávali děti a pravnuky v nenávisti.“ [celá zpráva]

Kritika ze strany USA

Americké ministerstvo zahraničí tyto výroky zkritizovalo jako naprosto nepřijatelné: „Zcela odmítáme tyto výroky, jako to děláme pokaždé, když někdo přijímá za svou náboženskou nenávist. Tato rétorika se užívá v dané oblasti už příliš dlouho a míří proti snaze o mír,“ řekla mluvčí ministerstva Victoria Nulandová.

Bílý dům uvedl, že takovéto výroky jsou „v demokratickém Egyptě neakceptovatelné“. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl: "Prezident Mursí by měl dát jasně najevo, že respektuje lidi jakékoli víry.“

Současně ale američtí představitelé vyzdvihli, že Mursí přispěl v listopadu k uzavření příměří mezi Hamásem a Izraelem, kdy ostřelování Izraele palestinskými raketami hrozilo přerůst ve větší střet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám