Hlavní obsah

USA dají Abbásovi 86 mil. USD na soupeření s Hamásem

JERUZALÉM

Americká vláda poskytne 86,4 miliónu dolarů (1,8 miliardy korun) na posílení bezpečnostních sil prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, který vede mocenský boj s radikálním vládním Hamásem. S odvoláním na americké vládní dokumenty to v pátek uvedla agentura Reuters. Vůdce Hamásu inicioval v reakci páteční setkání s palestinským prezidentem.

Článek

Boj mezi Abbásovým hnutím Fatah a islámským Hamásem zesílil poté, co ztroskotala jednání o vytvoření vlády národní jednoty a co Abbás vyzval k předčasným parlamentním a prezidentským volbám. Hamás, který vyhrál loňské parlamentní volby, obvinil prezidenta Abbáse, že chce svrhnout islámské hnutí, jehož neústupnost vůči Izraeli komplikuje spolupráci se Západem a mírový proces.

Americké peníze budou pomáhat vedení palestinské samosprávy naplňovat její závazky v rámci mírového plánu pro Blízký východ, a to rozbitím místní teroristické infrastruktury a nastolením práva a pořádku v Gaze a na západním břehu Jordánu, stojí prý v dokumentech.

Izraelští představitelé sdělili, že Washington již v minulém období posílal z Jordánska a Egypta zbraně a munici Abbásovým gardistům. Poslední zásilka údajně přišla minulý týden, uvádí Reuters.

Hamás reaguje novým vyjednáváním

V reakci na novou podporu Američanů Abbásově hnutí inicioval v pátek palestinský ministerský předseda Ismaíl Haníja schůzku s prezidentem. Na následné tiskové konferenci pak oznámil rozhodnutí obou znesvářených stran ukončit násilné střety svých milicí. Fatah ale dohodu vzápětí popřel a sám prezident Abbás se tiskové konference neúčastnil.

Abbásova garda má kolem 3700 mužů. Palestinský prezident doufá, že s americkou a další pomocí rozšíří tento počet na 4700 do 12 až 18 měsíců. Podle palestinských zdrojů by počet gardistů mohl jednou dosáhnout 10 000.

Hamás tvrdí, že jeho milice mají téměř 6000 členů a také se budou rozšiřovat. Toto hnutí dostává pomoc od Íránu a dalších islámských spojenců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám