Hlavní obsah

USA chtějí pokrok v otázce palestinského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová pokračovala ve čtvrtek v jednání s izraelskými a palestinskými představiteli. Snaží se zorganizovat další kolo blízkovýchodního mírového jednání, které by posunulo dopředu jednání o palestinském státu. Mezi oběma stranami však panují rozpory, situaci zkomplikovalo středeční rozhodnutí Izraele vyhlásit pásmo Gazy za nepřátelské území.

Článek

"Z mého pohledu bude úspěšná schůzka taková, která se bude zabývat podstatnými věcmi a pokročí v řešení otázky palestinského státu (...), a ne taková, abychom se potkali jen proto, abychom se potkali," řekla Riceová.

"Máme na práci moc věcí, nepotřebujeme další příležitost k focení," dodala.

Riceová se ve čtvrtek nejprve setkala s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, poté v Rammalláhu jednala s palestinským premiérem Salámem Fajadem a Mahmúdem Abbásem. Sešla se pak s izraelským premiérem Ehudem Olmertem.

OSN kritizovala Izrael

Riceová hájila rozhodnutí Izraele vyhlásit Gazu nepřátelským územím, ale zdůraznila, že je třeba rozlišovat mezi radikály, kteří ostřelují izraelské území raketami, a prostými obyvateli pásma Gazy. Podle ní Amerika "neopustí nevinné Palestince". Pásmo Gazy od června ovládá radikální hnutí Hamás. Spojené státy i Izrael považují Hamás za teroristickou organizaci.

Rozhodnutí Izraele a jeho hrozbu, že odřízne pásmo Gazy od dodávek energií, kritizovala Organizace spojených národů i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbas z hnutí Fatah: "Tato utiskující rozhodnutí jen posílí dusivé embargo uplatněné na 1,5 miliónu lidí v pásmu Gazy, zvýší jejích strádání a prohloubí jejich tragédii," uvedla Abbásova kancelář v Ramalláhu. Zatím není ani jasné, zda za současné situace budou i umírněná palestinská hnutí s konferencí souhlasit.

Riceová tlačí na uspořádání konference, která by se měla pořádat v listopadu, přesný termín ale ještě není stanoven. Palestinci chtějí, aby přinesla konkrétní a závazné výsledky, zatímco Izrael chce, aby stanovila pouze všeobecné vymezení principů dalších rozhovorů s palestinskou stranou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám