Hlavní obsah

USA bombardovaly v Sýrii vlastní velitelské středisko, aby nepadlo do rukou Turecka

– Washington

Spojené státy podnikly na severu Sýrie nálet na velitelské středisko a skrýš s municí a vojenskou technikou, kterou tam zanechali stahující se američtí vojáci. S odvoláním na sdělení Spojenými státy vedené koalice proti Islámskému státu (IS) o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Podle listu The Wall Street Journal místo museli zničit, protože se k němu blížily Tureckem podporované jednotky a nezastavily se.

Foto: Boeing

F-15E Strike Eagle

Článek

K náletům byly podle plukovníka Mylese Cagginse, který je mluvčím koalice vedené USA, využity bojové letouny F-15E. Bombardovaly cementárnu Lafarge, která se nachází jižně od Kobani poté, co oblast opustili koaliční vojáci.

Koalice v čele se Spojenými státy ve středu oznámila, že se stáhla ze syrských měst Rakka a Tabka a cementárny Lafarge. Tabku, u které se nachází důležitá přehrada, spolu s Rakkou do října 2017 kontroloval IS. Hlavní baštu islamistů v Sýrii tehdy osvobodila arabsko-kurdská koalice SDF s pomocí USA.

Kurdové nejsou žádní andílci, obul se Trump do bývalých spojenců

Turecká invaze

Cementárna Lafarge sloužila jako velitelské středisko pro operace proti Islámskému státu. Také se v ní cvičili příslušníci SDF bojující proti Islámskému státu.

Nálet na poslední chvíli

Cementárna byla podle listu The Wall Street Journal bombardována poté, co se k ní přiblížily Tureckem podporované jednotky. Neodradila je ani přelétávající americká letadla F-15E a vrtulníky AH-64 Apache, které jim dávaly najevo, že na místě jsou ještě Američané.

Když příslušníci SDF z místa uprchli, některé jeho části zapálili. Stáhli se i američtí vojáci a cementárnu vybombardovala americká letadla.

Rusové v Sýrii míří k turecké hranici, aby se Syřané a Turci nedostali k sobě

Turecká invaze

 Postup ruských a vládních sil

Ve úterý a ve středu vjely do Tabky, Kobani a Rakky čelní jednotky syrské armády, uvedly syrská agentura SANA a libanonská televize Al-Majadín. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii mezi nimi byly i ruské jednotky.

Trump hájil stažení 

Americký prezident Donald Trump minulý týden nařídil americkým vojákům, aby opustili severovýchodní Sýrii. Turecko následně v oblasti zahájilo ofenzivu namířenou proti syrským arabsko-kurdským milicím SDF, které označuje za teroristické. Syrští Kurdové, kteří ve vleklém konfliktu s IS byli americkými spojenci, se o víkendu domluvili s Damaškem, že se syrská armáda přesune na sever a pomůže turecký vpád odrazit.

Ve středu Trump novinářům v Bílém domě řekl, že USA nejsou policejním orgánem a že nadešel čas, aby se američtí vojáci vrátili domů. Stáhnout americké vojáky ze Sýre chtěl už před rokem, ale Pentagon byl proti, Islámský stát ještě ovládal některé oblasti na východě Sýrie.

Americká Sněmovna reprezentantů krátce nato schválila prohlášení odsuzující prezidentovo rozhodnutí stáhnout vojáky ze Sýrie, dokument podpořili demokraté i Trumpovi republikáni.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Tlak na Turecko

Na Twitteru se objevil dopis, který 9. října Trump poslal tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Pravost dopisu, v němž Trump Erdoganovi vzkázal, ať není „hlupák” a „tvrďák” a ofenzivu okamžitě zastaví, musel potvrdit Bílý dům. Turecko ofenzivu v severovýchodní Sýrii zahájilo právě 9. října a ve středu řekl turecký prezident, že ji neukončí.

Erdogan: Žádná síla nás nezastaví, s americkým ministrem jednat nebudu

Turecká invaze

Ve čtvrtek budou s Erdoganem v Ankaře o situaci na severu Sýrie jednat americký viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo. Erdogan původně s Pompeem mluvit nechtěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám