Hlavní obsah

USA a Francie se dohodly na ukončení bojů v Libanonu

NEW YORK

Francie a Spojené státy nalezly v sobotu shodu na návrhu rezoluce Rady Bezpečnosti OSN, jejímž cílem je snaha o ukončení bojů v Libanonu. Ty vede armáda Izraele proti aktivitám a bojovníkům hnutí Hizballáh. Informaci zveřejnil velvyslanec USA při radě John Bolton. O rezoluci bude nyní hlasovat OSN. Právě USA znění dohody o zastavení bojů dosud blokovaly.

Článek

Bolton uvedl, že patnáct představitelů členských zemí bezpečnostní rady by se mělo ještě během soboty sejít, aby znění rezoluce projednali. Současně se domnívá, že přijetí dokumentu je možné během následujících dnů.

Souhlas s textem rezoluce v Londýně vyslovil britský premiér Tony Blair. "Toto je první krok. Mnoho je ještě potřeba vykonat. Není ale důvod, proč by tato rezoluce neměla být nyní přijata a proč bychom neměli mít zastavení násilí doslova na dosah během několika dní," uvedl Blair v televizním prohlášení.

Hnutí Hizballáh je ochotné zastavit boje s Izraelem, jakmile Izrael zastaví útoky na Libanon a všichni izraelští vojáci opustí libanonské území. Prohlásil to v sobotu zástupce Hizballáhu v libanonském vládním kabinetu, ministr energetiky a vodních zdrojů Muhammad Fnajš.

Podle jeho slov bude v sobotu libanonská vláda jednat o návrhu rezoluce RB OSN. "Izrael je agresor. Když izraelská agrese skončí, Hizballáh jednoduše zastaví palbu pod podmínkou, že na libanonském území nezůstane žádný izraelský voják," dodal Fnajš.

Podle nejmenovaného oficiálního činitele blízkého Radě vyzývá rezoluce k úplnému zastavení násilí mezi oběmi stranami. Současně ale umožní Izraeli udeřit, pokud na něj Hizballáh zaútočí. "Nevyzývá tedy k okamžitému ukončení násilí," uvedl zdroj.

Právě to původně prosazovaly evropské státy. USA spolu s Izraelem tak prosadily svou vůli, protože dodatek o možnosti vrátit útok v návrhu je.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám