Hlavní obsah

USA a Británie i po vraždách rukojmí pokračují v boji proti Islámskému státu

Aktualizováno

Spojené státy ve středu potvrdily pravost videa s vraždou amerického novináře Stevena Sotloffa. Video zveřejnila organizace Islámský stát (IS), která bojuje v Iráku a Sýrii. Sotloff je po Jamesovi Foleym druhým americkým žurnalistou, jehož příslušníci IS zavraždili.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa zachycujícího konec Stevena Sotloffa

Článek

Sotloff padl do zajetí loni v Sýrii. Pravost nahrávky potvrdila mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová: „Američtí zpravodajci analyzovali aktuálně zveřejněné video ukazující amerického občana Stevena Sotloffa. Dopělo k závěru, že je autentické.“

Ještě předtím mluvčí Sotloffovy rodiny uvedla, že je přesvědčena o pravosti nahrávky: „Rodina ví o této hrozné tragédii a v soukromí truchlí. Během této těžké doby se k tomu rodina nebude vyjadřovat.“ Mluvčí neuvedla, kdy přesně Sotloffa zabili, ale zřejmě ještě v srpnu. Objevily se i spekulace, že byl zabit krátce po vraždě Foleyho. [celá zpráva]

Obama poslal do Bagdádu další vojáky

Americký prezident Barack Obama po zveřejnění záběrů poslal do Bagdádu dalších 350 vojáků na zabezpečení diplomatických misí. V Tallinnu vraždu označil za "úděsné násilí". Uvedl, že spojené státy se nenechají zastrašit, že jeho smrt Američany jedině sjednotí a pohrozil, že Amerika dosáhne daleko.

Islámský stát označil nejen za regionální, ale za celosvětovou hrozbu. Přizal ale, že zastavení IS si vyžádá čas. Podle něj je třeba dohodnout společnou strategii v Iráku. Cíle podle něj bude dosaženo, jakmile IS přestane být hrozbou regionu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil Sotloffovu vraždu za „ohavný zločin”. Italský premiér Matteo Renzi hovořil o „hrůzostrašném” činu, který „zvýrazňuje hranici mezi demokracií a barbarstvím”.

Británie se nenechá zastrašit

Britský premiér David Cameron svolal kvůli vraždě novináře krizový výbor Cobra. Na videu se Sotloffem Islámský stát pohrozil, že bude zabíjet nejen další americká rukojmí, ale i lidi ze zemí, které se připojily k americkým akcím proti Islámskému státu. Na záběrech se objevil i jeden z britských rukojmí a IS pohrozil, že právě on bude dalším na řadě.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond uvedl, že výhrůžky neovlivní rozhodování Británie o zapojení do náletů na Islámský stát po boku Američanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám