Hlavní obsah

USA a Afghánistán nechtějí ustoupit Tálibánu, osud rukojmí nejistý

– CAMP DAVID/SOUL

Po dvoudenním jednání afghánského prezidenta Hámida Karzáího s Georgem Bushem vzrostly v pondělí obavy o osud 21 jihokorejských rukojmí, které zadržuje fundamentalistické hnutí Tálibán. Afghánský prezident totiž řekl, že kdyby vyhověl požadavkům únosců a propustil vězněné bojovníky Tálibánu, tak by to fundamentalisty povzbudilo k dalším únosců.

Článek

Tálibán už několikrát zdůraznil, že bude pokračovat v únosech, protože to je jeho politika. Mluvčí Tálibánu Karí Jusúf k výsledkům americko-afghánských jednání sdělil, že pokud nedojde k výměně zajatců, tak za osud rukojmí ponesou odpovědnost vůdci obou zemí.

Dva z unesených Korejců již hnutí Tálibán zastřelilo. Hrozí, že zabije i další. Dva z Korejců, unesených 19. července cestou z Kandaháru do Kábulu, jsou navíc vážně nemocní. V pouštní oblasti provincie Ghazní proto byly shozeny léky proti bolesti, léky na srdce i antibiotika.

Jeden z rukojmí, který v sobotu hovořil s po telefonu s vládou, uvedl, že všichni "jsou nemocní, že na ně Tálibové míří zbraněmi a hrozí jim, že je zabijí, jestliže jihokorejská vláda nesplní jejich požadavky".

Korejský prezident se už obrátil s žádostí o pomoc na amerického prezidenta Bushe. Důvodem bylo, že afghánská vláda nechtěla uskutečnit výměnu rukojmí za zajaté bojovníky Tálibánu, z nichž některé údajně zadržují Američané.

Protože USA zatím nedaly najevo, že pomohou, před americkým velvyslanectví v Soulu demonstrovalo na sto lidí proti americké politice v Afghánistánu.

Jednání Bushe s Karzáím

Mluvčí korejského prezidenta v pondělí uvedl, že vláda v Soulu míní jednat nezávisle na výsledku summitu Bushe s Karzáím, který se věnoval především otázce bezpečnosti v Afghánistánu. Jednalo se i o tom, jak snížit počty civilních obětí při náletech. Bush při jednání také obvinil Írán, že podporuje bojovníky Tálibánu. Vyzval Karzáího, aby bojoval s korupcí.

Karzáí po jednání v Camp Davidu uvedl, že hnutí Tálibán díky americké pomoci už nepředstavuje nebezpečí pro kábulskou vládu, ale jen pro afghánské civilisty. "Bezpečnostní situace v Afghánistánu se v uplynulých dvou letech rozhodně zhoršila. O tom není pochyb," řekl dále Karzáí v rozhovoru pro CNN. Také Bush připustil, že se tamní násilí přes téměř šestiletou americkou angažovanost v posledním období vystupňovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám